Odlična prodaja

Amazon vrtoglavo raste: Ove godine mogu računati na polovicu ukupne online prodaje u SAD-u

U poslovanju 'cloud' uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto
Dolari i Jeff Bezos
 Lindsey Wasson / Reuters/ Profimedia, Alamy

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom lanjskom razdoblju, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za 'cloud' uslugama.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvješću, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

- Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja - poručio je Brian Olsavsky, financijski direktor Amazona.

U poslovanju 'cloud' uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjoj razini na 6,1 milijardu dolara.

Amazon također počinje privlačiti više novca od oglašavanja, pa je prihod tvrtke odjela 'drugih kategorija', što uključuje oglašavanje, više nego udvostručen, na otprilike 2,2 milijarde dolara. Maloprodaja u Sjevernoj Americi također daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju skočila za 44 posto na godišnjoj razini, na 32,2 milijarde dolara.

Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovicu ukupne online prodaje u SAD-u.

Amazon također počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastrukturu, čime se omogućuje manje brzi rast potrošnje, rekao je Olsavsky. U izvješću je Amazon procijenio da će u trećem tromjesečju njegova prodaja iznositi između 54 i 57,5 milijardi dolara, što bi bilo između 23 i 31 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daniel Ives, glavni strateg u tvrtki GBH Insights, kaže kako je profitabilnost Amazona porasla brže nego što se očekivalo.

- To je 'glazba za uši investitora' koji su stajali uz Amazon i njegov slavni dugoročni pristup temeljen na odlaganju rasta zarade u korist reinvestiranja u tvrtku - napisao je Ives u osvrtu na poslovno izvješće Amazona.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Amazona porasla je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od 3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36