Prestigli Microsoft

Amazon po prvi puta najvrijednija svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji

Završivši trgovanje s tržišnom kapitalizacijom od 797 milijardi dolara, Amazon je zabilježio rast od 3,4 posto
Dolari i Jeff Bezos
 Lindsey Wasson / Reuters/ Profimedia, Alamy

Amazon, div internetske trgovine, jučer je pri zatvaranju američke burze po prvi puta u povijesti službeno bio najvrijednija svjetska kompanija čijim se dionicama javno trguje, prenosi BBC.

Završivši trgovanje s tržišnom kapitalizacijom od 797 milijardi dolara, Amazon je zabilježio rast od 3,4 posto i prestigao Microsoft čija je vrijednost iznosila 789 milijardi dolara.

Prvi čovjek Amazona, Jeff Bezos već je prošle godine prestigao Billa Gatesa, osnivača Microsofta, na poziciji najbogatijeg čovjeka na svijetu, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 135 milijardi dolara.

Međutim, čak i s ovim preuzimanjem vodstva, vrijednost Amazona je i dalje daleko ispod njihove najveće vrijednosti koju su dosegli prošlog rujna kada su premašili magičnu brojku od jednog bilijuna dolara (eng. trillion), piše The Citizen.

S druge strane, Apple, koji je prvi premašio vrijednost od jednog bilijuna još u kolovozu, te koji je dugo bio najvrijednija svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, taj je epitet izgubio još u studenom, a danas se nalazi na četvrtom mjestu s vrijednosti od 702 milijarde dolara. Osim dakle Amazona i Microsofta, ispred njega je i Alphabet koji teži 745,2 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07