Novac.hr

Amazon planira otvoriti 1.700 novih radnih mjesta u Italiji, ukupno će ih biti 5200

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.7.2018. u 15:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.7.2018. u 15:06

Embargoed to 2359 Wednesday November 15 Parcels are processed and prepared for dispatch at Amazon's Fulfilment Centre at Kingston Park in Peterborough as the online retailer prepares for Black Friday., Image: 355438765, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Amazonovo skladište u Peterboroughu, UK

Američki div u segmentu internetske trgovine Amazon objavio je u ponedjeljak da će do kraja godine otvoriti 1.700 novih radnih mjesta u Italiji i time povećati broj zaposlenih u toj zemlji na ukupno 5.200.

Novi će radnici biti zaposleni na neodređeno, a na natječaj će se moći javiti "ljudi svih razina iskustva, obrazovanja i vještina, od programera softvera i inženjera do radnika u skladištima“.

Prema podacima talijanskog statističkog ureda, nezaposlenost u Italiji iznosi gotovo 11 posto. U dobnoj skupini između 15 i 34 godine penje se blizu 20 posto a još je viša u onoj od 15 do 24 godine - nešto ispod 32 posto.

U proteklim je godinama talijansko gospodarstvo raslo sporije od ostatka eurozone. Ove godine trebalo bi porasti 1.5 posto, u usporedbi s 2.3 posto prognoziranih za eurozonu.

Prošle srijede Amazon je najavio da će u Velikoj Britaniji otvoriti 2.500 radnih mjesta, povećavajući time broj zaposlenih u toj zemlji na 27.500.

Rast kralja internetske kupovine vremenski se poklopio s ukidanjem radnih mjesta u drugim velikim maloprodajnim tvrtkama, primjećuje AFP. Tako je britanski lanac supermarketa Marks & Spencer najavio da će do 2022. zatvoriti više od 100 trgovina u matičnoj zemlji.

No, valja podsjetiti da zaposlenici Amazona već godinama upozoravaju na užasne radne uvjete, naročito u njihovim skladištima. Od ultra rigoroznih kontrola koje se moraju proći na svakom ulasku i izlasku pa do prekratkih pauzi i malih plaća, radnici u kompaniji najbogatijeg čovjeka na svijetu, Jeffa Bezosa, napominju da to nije "posao iz snova".