Vrhunac napetosti

Aluminiju prijeti isključenje struje, pokretanje proizvodnje moglo bi stajati 500 mil.€

U hercegovačkom divu trenutno je zaposleno 900 radnika, no o njemu ovisi još 40.000 ljudi
Ilustracija
 A. BARANIĆ /

Aluminiju iz Mostara u nedjelju zbog ogromnih dugova prijeti isključenje struje. Ako se to dogodi, Uprava kompanije upozorava na opasne katastrofične scenarije koji bi mogli uslijediti. Posljedice bi, tvrde oni, mogle biti potpuna havarija postrojenja: „smrzavanje” tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, zatim vrlo moguće eksplozije i potencijalne ugroze za radnike.

Prema njihovoj računici ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije stajalo bi više od 90.000 eura. No, kako Aluminij ima ukupno 256 elektrolitičkih ćelija, koje bi naglo i neplanski bile ugašene, ukupni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje u kompaniji dosegao bi, ističu u vodstvu kompanije, otprilike pola milijarde eura.

Iz tog razloga, Uprava mostarskog Aluminija uputila je apel nadležnima da se trgnu i reagiraju. Radnici su, pak, poručili da će fizički onemogućiti isključenje kompanije s elektrodistribucijske mreže.

Dražen Pandža, v.d. direktor Aluminija, priznao je da se kompanije nalazi u velikom problemima, da su računi za električnu energiju dosegli enormne iznose.

- Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da, do kraja nedjelje, reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluje u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje. Već duže vremena upozoravamo na situaciju, upozoravamo vlasnike, tražimo njihovo aktivno učešće u rješavanju problema jer je situacija toliko kompleksna da je mi sami ne možemo riješiti – kazao je Pandža

Dražen Pandža tvrdi da se Vlada Federacije BiH još se 17. lipnja 2013 godine obvezala subvencionirati troškove električne energije. Za uzvrat je tražila veći udio u vlasništvu, koji je i dobila, podsjetio je i nastavio, no svoju obvezu nisu ispunili.

- Prekid opskrbom električnom energijom izazvao bi nepremostive posljedice i uništio bi ono što nije uspio ni rat . Aluminij ima još 48 sati života, ako ova država ne vidi budućnost za nas neka kaže da i mi znamo što nam je činiti – zaključio je Pandža.

Nakon istupa čelnih ljudi kompanije, medijima su se obratili predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija koji su kazali da neće dopustiti isključenje električne energije ni pod koju cijenu. Problemi u Aluminiju traju već godinama, a posebno su se aktualizirali ovog ljeta kada je došlo do iznenadne smjene direktora Maria Gadžića, a nova Uprava i sindikat cijelu odgovornost prebacuju na Vladu.

U hercegovačkom divu trenutno je zaposleno 900 radnika, no o njemu izravno ili neizravno ovisi još 40.000 ljudi. Hrvatska je još uvijek jedan od suvlasnika u kompaniji s udjelom od 12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20