Olakšanje, ne i rješenje

Aluminij osigurao tjedan dana života: 'Ovo je flaster, Vlada mora donijeti vitalne odluke'

Samo sat vremena prije isteka roka, hercegovački div dogovorio je opskrbu strujom
Tvornica Aluminija u Mostaru
 Gorden Knezović / CROPIX

Hercegovački Aluminij d.d. u zadnji čas uspio je dogovoriti opskrbu tvornice električnom energijom, no samo za sljedećih tjedan dana, objavila je kompanija na svojoj web stranici.

Naime, Neovisni operater sustava (NOS) u BiH jučer je trebao izdati nalog bosanskohercegovačkom Elektroprijenosu za isključenje struje u tvornici, a aluminijski je div je uspio kupiti struju za jedan dan. Danas je, pak, u posljednji tren dogovorena opskrba za još tjedan dana.

- Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim djelatnicima i zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti pritiskati na vlast koja je, sukladno Aneksu 8 na naš međusobni sporazum, dužna izvršiti svoje obveze. To znači subvencioniranje naše nabave struje koja će nam omogućiti da nastavimo disati te da preživimo i stabiliziramo tvornicu – poručio je Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija.

Kako tvrdi Pandža, Vlada Federacije BiH još se 2013. obvezala subvencionirati troškove električne energije. Za uzvrat je tražila veći udio u vlasništvu, što je i dobila, no još uvijek nije subvencionirala navedene troškove. Upozoravajući kako se za sudbinu posrnulog mostarskog giganta vezuje sudbina 10.000 ljudi na području Hercegovine, Pandža je još prije mjesec dana uputio dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, dopredsjednici i ministrici financija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću, no bez uspjeha.

- Ovo je samo ''flaster'' rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnomu stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi financijske terete pod ovim burzovnim uvjetima, odnosno u okolnostima povijesnih rekorda cijene el. energije i glinice. Vlada FBiH mora na sjednici u petak (za koju smo se nadali da će biti održana i ranije) donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen – naglasio je Dražen Pandža.

Kako smo već pisali, posljedice isključenja električne energije za Aluminij mogle bi biti katastrofične: „smrzavanje” tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, zatim vrlo moguće eksplozije i potencijalne ugroze za radnike. Prema računici tvrtke, ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije stajalo bi više od 90.000 eura. No, kako Aluminij ima ukupno 256 elektrolitičkih ćelija, koje bi naglo i neplanski bile ugašene, ukupni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje u kompaniji dosegao bi otprilike pola milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:12