Kako preživjeti dan

Aluminij 'kupio' dodatnih 24 sata života, no budućnost kompanije je i dalje neizvjesna

Potpredsjednica Vlade Jelka Milićević aktivno se uključila u rješavanje ove dramatične situacije
Aluminij Mostar
 Gorden knezovic / Arhiva Hanza Media

Nedjelja ipak nije bila zadnji radni dan za hercegovačkog aluminijskog diva. Prema navodima bosanskog medija klix kompanija je uz pomoć malog kooperanta uspjela kupiti još 24 sata i pruživši nadu za svojih 900 radnika.

- Stanje je takvo da smo uspjeli, vlastitim sredstvima, dogovoriti nabavu električne energije za jedan dan, za ponedjeljak, čime smo si zasad kupili još 24 sata života. Opskrba za utorak i za ostatak tjedna i dalje je nepoznanica, ali zasad smo odgodili najavljeno isključenje Aluminija s mreže do sutra u ponoć – poručio je u medijskom obraćanju v.d. direktor Aluminija, Dražen Pandža.

Stotinjak radnika okupilo se ispred trafostanice na Čulama preko koje je kompanija spojena na energetsku mrežu gdje su čelni ljudi kompanije javnost informirali o malom pothvatu i započetoj komunikaciji s Vladom Federacije BiH, dok su predstavnici sindikata najavili daljnju borbu za svoja radna mjesta.

Prema riječima prvog čovjeka kompanije, potpredsjednica Vlade Jelka Milićević aktivno se uključila u rješavanje ove dramatične situacije.

- U direktnom smo kontaktu s potpredsjednicom Vlade koja se osobno uključila u rješavanje problema. Situacija je i dalje kritična zbog blokade NOS-a, a bez izravnog uključenja vladajućih nećemo uspjeti u očuvanju pogona – naglasio je Pandža.

Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora Aluminija, kazao je kako je situacija i dalje teška, a da se osim hitne reakcije Vlade traži i poštivanje aneksa 8. potpisanog 2013. godine kojim se država obvezala subvencionirati dio troškova električne energije.

- Uspjeli smo osigurati struju za ponedjeljak, uspostavili smo komunikaciju s Vladom, i imali smo i sastanak s potpredsjednicom Vlade. Na žalost, službeni odgovor još nemamo, ali nadamo se da ćemo ga dobiti do kraja dana ili sutra – poručio je Miloš.

Dodao je kako tvrtka može konkurirati na tržištu, ali joj je za to potreban sigurni pravni okvir kakav imaju ostale europske kompanije.

- Zbog duga kojeg imamo od prije četiri ili pet godina nismo u stanju dobiti kredit kod banaka koji nam je potreban za sklapanje ugovora o kupnji električne energije po nižoj tarifi. Struju trenutno plaćamo 85 eura, a da smo na početku godine dobili garanciju banke sada bi ju kupovali po cijeni od 42 eura i ne bi se našli u problemima – poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:03