Plaćanje u gotovini

Akvizicija u farmaceutskoj industriji: Novartis kupuje AveXis za 8,7 milijardi $

Američki AveXis provodi klinička istraživanja o liječenju spinalne mišićne atrofije
Sjedište Novartisa u Baselu
 Arnd Wiegmann/File Photo / REUTERS

Švicarski farmaceutski div Novartis priopćio je u ponedjeljak da će kupiti američkog proizvođača lijekova za genetsku terapiju AveXis za 8,7 milijardi dolara (7,1 milijardu eura).

Uprave obje kompanije jednoglasno su odobrile akviziciju koja će biti plaćena u gotovini, objavio je Novartis.

Američki AveXis ima sjedište u savezonoj državi Illinois. Provodi klinička istraživanja o liječenju spinalne mišićne atrofije (SMA), rijetke neurodegenerativne bolesti koju uzrokuje defekt jednog gena.

"Predložena akvizicija AveXisa nudi izvanrednu priliku za temeljitu promjenu u liječenju SMA", istaknuo je u priopćenju direktor Novartisa Vas Narasimhan u priopćenju tvrtke.

"Akvizicija će također ubrzati našu strategiju koja je fokusirana na visoko efikasne, prvoklasne lijekove i proširit će našu čelnu poziciju u neuroznanosti", dodao je.

Prije nešto manje od dva tjedna Novartis je objavio da će prodati udio u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku njegu partneru GlaxoSmithKlineu za 13 milijardi dolara. Prodaja 36,5-postotnog udjela omogućit će Novartisu pojačani fokus "na razvoj i rast temeljnog poslovanja", poručili su iz švicarske tvrtke.

U siječnju Novartis je objavio da je u 2017. godini ostvario "dobar poslovni rezultat" zahvaljujući dobroj prodaji dva ključna lijeka. Neto dobit poskočila im je 15 posto, na 7,7 milijardi dolara. Prihodi su uvećani jedna posto, na 49,1 milijardu dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:44