Negativni trend

Aktivnosti u industriji eurozone u ožujku zabilježile najveći pad u gotovo šest godina

PMI indeks u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za 1,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec,
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Aktivnosti u industriji eurozone zabilježile su u ožujku najveći pad u gotovo šest godina, zakočene slabom potražnjom koju prigušuje zabrinutost zbog trgovinskih ratova, političke neizvjesnosti i slabih ekonomskih prognoza, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u ožujku za 1,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 47,5 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Time je blago snizila početnu procjenu njegove vrijednosti.

"Podaci o PMI-ju u ožujku upućuju na zaključak da proizvodni sektor eurozone bilježi najveći pad aktivnosti od vrhunca dužničke krize 2012. godine", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Slab rezultat u prošlom mjesecu "tijesno je povezan s pogoršanjem potražnje", konstatiraju u Markitu, ukazujući na najveći pad knjiga narudžbi od kraja 2012. Izvozne narudžbe smanjile su se najviše od kolovoza 2012. Proizvodnja se uglavnom svodi na realizaciju postojećih narudžbi, konstatiraju u Markitu.

"Mnogi sudionici u istraživanju tumače da je na poslovne aktivnosti i očekivanja negativno utjecala zabrinutost zbog trgovinskih ratova, carina, sve izraženije političke neizvjesnosti, Brexita i - možda najvažnije - pogoršanih prognoza za gospodarstvo na matičnom i izvoznim tržištima", stoji u izvješću.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem Njemačka je u ožujku zabilježila najveći pad aktivnosti u industriji u više od šest i pol godina. Talijanski PMI također se spustio nadomak najniže razine u šest godina a ponovo su se smanjile i aktivnosti u francuskom proizvodnom sektoru.

Zbog pada aktivnosti i novih narudžbi očekivanja poslovnih čelnika za idućih 12 mjeseci također su se spustila na najnižu razinu od kraja 2012., konstatiraju u Markitu, posebno izdvajajući osjetno pogoršanje raspoloženja u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:40