Odmazda iz pustinje

Ako se Saudijcima uvedu sankcije, cijena barela nafte mogla bi premašiti 400 dolara?!

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

15.10.2018. u 16:16

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

15.10.2018. u 16:16

Ahmed Jadallah/File Photo / Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court / Murad Sezer / Reuters

Rafinerija nafte Res Tanura, saudijski kralj Salman i vrata saudijske ambasade u Turskoj

Najnovija napetost u odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije mogla bi dodatno uzdrmati globalnu ekonomiju, prije svega povećanjem cijene nafte koja bi mogla premašiti i 400 dolara za barel. Na prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da Rijad čeka "ozbiljna kazna" ako se ispostavi da je novinar Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti i državljanin SAD-a, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Saudijska Arabija je odgovorila da će uzvratiti još jačim mjerama.

Turki Aldhakhil, glavni menadžer saudijskog televizijskog kanala Al Arabiya kazao je za Guardian da bi Rijad, ukoliko bude suočen sa sankcijama, mogao uvesti do 30 mjera protiv SAD-a, uključujući veliko smanjenje proizvodnje nafte. To bi moglo podići cijene nafte sa sadašnjih oko 80 dolara za barel, kazao je, na više od 400 dolara. Rekordna cijena nafte dosad je iznosila 147 dolara, koliko je dosegla u vrijeme globalne financijske krize 2008. godine. U slučaju tako snažnog povećanja cijene nafte, to bi na globalnoj razini imalo duboke posljedice, navodi Guardian, ne samo zbog poskupljenja goriva vozačima, već i zbog toga što bi rasle cijene svih ostalih proizvoda koji su povezani s transportom.

Pored toga, Saudijska Arabija je drugi najveći uvoznik oružja na svijetu, nakon Indije, a 61 posto uvoza dolazi iz SAD-a. Taj trend bi se trebao i nastaviti nakon što je u Rijadu prošle godine Donald Trump potpisao ugovore za vojnu industriju vrijedne 110 milijardi dolara. Najveću korist od toga imaju američki proizvođači kao što su Lockheed Martin, Boeing, General Electric i ExxonMobil, kompanije koji ujedno osiguravaju i veliki broj radnih mjesta. Sada bi se Rijad jednostavno mogao okrenuti drugim izvoznicima oružja, poput Rusije i Kine.

Američke prijetnje sankcijama već su u nedjelju uzrokovale snažan pad cijena dionica u Saudijskoj Arabiji i burzovni indeks je u jednom trenutku bio u minusu od sedam posto. To se smatra prvim znakom teškoća u koje bi moglo zapasti najveći svjetski izvoznik nafte. Ulagači su već počeli okretati leđa toj kraljevini koja planira diverzificirati gospodarstvo, pri čemu je ključan upravo strani kapital. Ranije su medijske i neke tehnološke tvrtke otkazale sudjelovanje na investitorskoj konferenciji u Rijadu, koja bi se trebala održati idući tjedan. To se smatra prvim znakom teškoća u koje bi mogao zapasti najveći svjetski izvoznik nafte. Međutim, kako ima “utjecajnu i vitalnu ulogu u svjetskom gospodarstvu", to bi moglo skupo koštati i druge zemlje.