Opet hrabro

Ako se pita ministra rada Marka Pavića - industrijska proizvodnja u Hrvatskoj raste!

Potrebno je očuvati konkurentnost hrvatskih poslodavaca i ljude, kaže Pavić
Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava
 Neja Markičević / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak je na poslovnom doručku Američke gospodarske komore (AmCham) predstavio mjere aktivne politike zapošljavanja, govorio o tome kako hrvatsko tržište rada može konkurirati jedinstvenom tržištu EU-a, te najavio aktivnosti vezane uz mirovinsku reformu.

Pavić je istaknuo da su mjere i programi za samozapošljavanje u Hrvatskoj izdašniji nego u mnogim europskim državama - 55.000 kuna za samozapošljavanje, a 70.000 ako se udružuje više ljudi u poduzetnički poduhvat.

Također, poreznom reformom želimo rasteretiti gospodarstvo, a plaće već rastu u građevinskom i turističkom sektoru, dodao je.

Hrvatska je pred izazovima otvaranja tržišta rada, smanjuje se nezaposlenost pa je trenutno registrirano oko 132.000 nezaposlenih, to je na razini od 8,5 posto, malo više od prosjeka EU-a. Ali, kaže Pavić, povećava se iseljavanje kao posljedica mobilnosti ljudi, roba i usluga.

BDP je porastao više od očekivanja, raste i industrijska proizvodnja. Potrebno je očuvati konkurentnost hrvatskih poslodavaca i ljude kao najvažniji resurs, poručio je.

Međutim, posljednji podaci DZS-a, objavljeni 3. rujna, ukazuju kako je "industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju pala za 0,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi od posljednjih devet mjeseci kako bilježi pad na godišnjoj razini", o čemu je već pisao i novac.hr.

Nadalje, ministar Pavić je na upit o mirovinskoj reformi rekao je da će uskoro biti predstavljena javnosti, te poručio kako njome žele osigurati dugoročnu stabilnost sustava uz održivost javnih financija i povećanje mirovina.

Sastanak s Kujundžićem o dopunskom osiguranju za umirovljenike

Umirovljenici mogu biti sigurni da će isplata mirovina biti redovita i stabilna. Reformom mirovinskog sustava dat ćemo budućim umirovljenicima mogućnost uključivanja u tržište rada i primjerene mirovine, kazao je ministar.

Također je najavio da će se u srijedu sastati s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, kako bi riješili pitanje dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike koji, nakon povećanja mirovina, više nisu oslobođeni plaćanja premije.

Pavić je upozorio da je SAD jedna od rijetkih država s kojima Hrvatska nema sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i naglasio kako želi jačanje gospodarske suradnje.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić istaknula je kako je tržište rada u fokusu svih poslodavaca i stranih ulagača. Odbor za investicije AmChama već je počeo pripreme i konzultacije o mogućim preporukama kada dođe do otvaranja teme Zakona o radu.

Jedna od tema je i mapa ljudskih potencijala i omogućavanja investitorima da na jednostavan način putem web stranice agencije ili neke druge institucije mogu pretražiti i vidjeti koje kvalifikacije i iskustva postoje u raznim dijelovima Hrvatske.

AmCham čini po trećina hrvatskih, američkih i internacionalnih poslodavaca. Želi biti partner Vladi i predstaviti svoje ideje i viđenja, a u listopadu će obilježiti 20. obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24