Upozorenje Moody'sa

Ako se Brexit dogodi bez dogovora s Bruxellesom, u pitanje dolazi i britanski rejting

Posljedice Brexita ne bi osjetila samo Velika Britanija, nego i neke države članice EU
Oluja iznad Londona
 Tom Jacobs / REUTERS

Ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez prethodnog postizanja dogovora o nastavku trgovinskih veza s kontinentom, britansko će gospodarstvo pretrpjeti znatne štete, a u pitanje dolazi i britanski rejting, upozorava se u najnovijem izvješću rejting-agencije Moody's o Velikoj Britaniji na pragu izlaska iz EU-a.

"I dalje vjerujemo da će Ujedinjeno Kraljevstvo i EU postići dogovor kako bi očuvali mnoga, ako već ne sva, postignuća iz trgovinskih sporazuma, posebno kada je riječ o trgovini robom. Ipak, smatramo da su značajno porasli izgledi da Velika Britanija napusti EU bez ikakvog sporazuma", istakao je Colin Ellis iz Moody'sa, inače, autor studije.

Pad rejtinga?

U studiji znakovita naziva "Ujedinjeno Kraljevstvo: Vjerojatnost Brexita bez dogovora je porasla i bila bi negativna za brojne izdavatelje" ističe se kako nitko u ovom trenutku ne može precizno prognozirati kakve bi bile posljedice izlaska Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora o daljnjim trgovinskim odnosima sa smanjenom Unijom. No, jasno je, dodaje se, da bi, barem kada je o rejtingu riječ, bile značajnije nego u slučaju da Brexit uslijedi nakon postizanja dogovora s Bruxellesom. Pritom bi, po svemu sudeći, teže prošli brojni drugi izdavatelji obveznica od države, iako nije isključeno da bi i rejting države pao. No, odluku o tako nečemu u Moody'su svakako ne bi donijeli preko noći, već bi pričekali, kako se to obično kaže, razvoj događaja.

Unatoč tome, u Moody'su upozoravaju da bi zatvaranje tržišta EU za britanske izvoznike i ulagače doveo do pada vrijednosti funte, što bi opet za posljedicu imalo veću inflaciju i pad kupovne moći Britanaca tijekom naredne dvije ili tri godine. Posljedica toga bila bi slabija osobna potrošnja, sporiji rast gospodarstva i opasnost da britansko gospodarstvo potone u recesiju.

Posebno bi loše prošli pojedini sektori britanskoga gospodarstva, koji bi se preko noći suočili s odavno zaboravljenim carinama i kvotama pri izvozu na tržište EU-a. To se prije svega odnosi na automobilsku i avio-industriju, kao i na kemijsku industriju, analizira se u studiji Moody'sa. Negativne bi posljedice osjetilo i britansko bankarstvo i osiguranje. Prevedeno, moglo bi se očekivati da bi upravo izdavači obveznica iz tih sektora mogli biti i glavne žrtve škara bonitetnih kuća ako se Brexit odvije a da London prethodno ne postigne sporazum s Bruxellesom o nastavku kakve-takve slobodne trgovine s Unijom.

Posljedice i za EU

No, posljedice Brexita ne bi osjetila samo Velika Britanija, nego i EU, osobito one članice koje su politički, gospodarski i povijesno snažno vezane uz Ujedinjeno Kraljevstvo. Riječ je ponajprije o Irskoj, te o Cipru i Malti, dvjema bivšim britanskim kolonijama na Mediteranu, ali i o, primjerice, Nizozemskoj, kažu u Moody'su.

Ne čudi stoga što se međunarodni financijaši i dalje nadaju da će vlada Therese May uspjeti izbjeći najgori scenarij, odnosno izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a bez postizanja ikakvog dogovora. Iako takva opcija u ovom trenutku izgleda sve izglednija, s obzirom na to da vrijeme za postizanje dogovora nepovratno curi, od najcrnjeg scenarija strahuje i velik dio britanske političke i ekonomske elite. Zato se u britanskoj i svjetskoj javnosti sve više i pojavljuju razni prijedlozi kako Velikoj Britaniji osigurati pristup jedinstvenom europskom tržištu nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU-klub. Jedan od najspominjanijih opcija je da Velika Britanija osigura pristup tržištu EU po modelu Norveške, Lihtenštajna i Islanda, članica EFTA-e koje su istodobno, zajedno s EU-om, dio Europskog gospodarskog prostora (EEA).

Istodobno, jačaju i prijedlozi koje bismo mogli nazvati "varijantom B", a prema kojima bi Velika Britanija liberalizirala trgovinu s trećim zemljama, mahom nekadašnjim britanskim dominionima - Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. No, Britancima su svakako zanimljiva i tržišta SAD-a, kao i Indije, bivšeg dragulja u britanskoj kruni, te Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:01