Produženje roll-upa

Agrokor nije našao kreditore za takozvani izlazni kredit, kreću u produženje roll-upa

Prilikom izlaska na tržište Agrokor nije uspio pronaći kreditore za refinanciranje roll-upa
Fabris Peruško i Irena Weber
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Agrokor je u četvrtak podnio zahtjev za produljenje Ugovora o najstarijem kreditu (SPFA) u skladu s člankom 2. stavak 4. istoga Ugovora, priopćili su iz te kompanije. "Izvanredna uprava od ožujka 2018. godine, razmatra alternative za refinanciranje SPFA kredita putem novog, tzv. izlaznog kredita (Exit Facility). Povratne informacije s tržišta dobivene u tome procesu naznačile su da nije vjerojatno da će, iako postoji interes potencijalnih novih zajmodavaca za davanje izlaznog kredita, financiranje doista biti dostupno prije datuma dospijeća Ugovora o najstarijem kreditu 10. srpnja 2018. godine", stoji u priopćenju Agrokora.

Razlog za to je, navode, očekivani terminski plan implementacije i uspostave nove strukture holdinga za imovinu Agrokora, opisan u prezentaciji načelnog sporazuma o nagodbi objavljenoj 10. travnja ove godine. "Načelni sporazum o nagodbi predviđa uspostavu nove strukture nakon što bude odobren plan nagodbe te je dovršetak provedbe implementacije zasad planiran najranije za 4. kvartal 2018. godine. Stoga je izvanredna uprava kao dobar gospodarstvenik odlučila dovoljno unaprijed podnijeti zahtjev kako bi se tijekom sljedećih tjedana mogli obaviti razgovori sa zajmodavacima iz Ugovora o najstarijem kreditu s ciljem postizanja dogovorenih uvjeta produljenja puno prije 10. srpnja 2018. godine.", ističe se u priopćenju.

Nemogućnost pronalaska novih kreditora za refinanciranje roll-upa vrijednog 1,06 milijardi eura, ali i financiranje oko 520 milijuna eura novg kredita za isplatu razlučnih vjerovnika, nije baš dobra vijest za Agrokor. Refinanciranje roll-up kredita na način da se sadašnji kredit produži predviđen je Ugovorom o najstarijem kreditu, ali su na nedavnim brifinzima u Agrokoru njegovi vodeći ljudi bili uvjereni kako će uspjeti pronaći nove financijere do 10. srpnja, uz napomenu kako će možda u novom kreditu sudjelovati i neki sadašnji kreditori. Dapače, jednodušna ocjena je bila da će ocjena kvalitete nagodbe biti sadržana u uvjetima i cijeni tog novog kredita, jer će visina kamata i uvjeti kredita dati tržišni odgovor na kvalitetu nagodbe vjerovnika. No, u Agrokoru su nam kazali kako se ne radi o problemima, nego o činjenici da se roll-up kredit mora produljiti na par mjeseci, vjerojatno do kraja godine, dok se u potpunosti ne osnuje "novi Agrokor" koji će uzeti taj kredit. Sukladno Ugovoru o najstarijem kreditu, ističu u Agrokoru, 60 dana prije isteka 10. srpnja morali su poslati zahtjev kreditorimav roll-upa o potrebi produljenja kredita, kako ne bi došlo do "defaulta", odnosno do neplaćanja kreditih obveza tog dana, kada je formalno bilo predviđeno refinanciranje tog kredita. Kako se može doznati, u novom kreditu, koji će se podignuti krajem godine, sudjelovati će vjerojatno i neki stari kreditori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:12