Temeljem sudske presude

Agrokor dostavlja sve potrebne dokumente Trgovačkom sudu, te sastav vijeća vjerovnika

Trgovački sud je naložio Agrokoru da dostavi sve dokumente vezane za roll-up kredit
Fabris Peruško i prva strana presude Visokog trgovačkog suda RH
 Ronald Goršić / Hanza Media

Iz Agrokora su nam potvrdili kako će tijekom današnjeg dana ispuniti zahtjev Trgovačkog suda i dostaviti mu sve zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća nakon 23. siječnja 2018., ugovore o povjerljivosti s članovima privremenog vijeća, Pravilnik o korištenju/priopćenju informacija, pismo o naknadama (Fee Letter), pismo o zaštitnom mehanizmu (Backstop Letter), pismo o obvezi angažiranja sredstava (Commitment Letter), te ostale dokumente označene kao "Dokument o financiranju".

Podsjetimo, Trgovački sud "temeljem svoje nadzorne uloge" u postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH pozvao Fabrisa Peruška, izvanrednog povjerenika Agrokora da u roku od osam dana objavi te dokumente, koji su dijelom vezani i za takozvani roll-up kredit vrijedan 1,06 milijardi eura. Ti će dokumenti biti priloženi sudskom spisu, a moguće je i ih Trgovački sud javno objavi, U tom roku, dakle do danas, Agrokor treba, u okviru pojašnjenja Načelnog sporazuma o ključnim elementima nagodbe prema kojem bi se imovina "starog" Agrokora i "starih" tvrtki u koncernu trebala prenijeti na "nova", "zrcalna poduzeća", pojasniti na koji način će se i koje tvrtke nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave brisati iz sudskog registra.

Jednako tako se Agrokor trebao očitovati tko će plaćati troškove vezane za takozvane incidentalne parnice koje se odnose na tužbe na utvrđenje tražbina ili utvrđenje osnovanosti osporavanja tih tražbina, kao i troškove ostalih parnica koji se pokrenu nakon razdvajanja "starih" i "novih" tvrtki. Jednako tako se od Agrokora traži i da precizira kako će biti predviđena sredstva za osiguranje troškova tih parnica, ali i kako je predviđena rezervacija tih sredstava ako netko naknadno dobije parnicu za tražbinu koja je bila osporena u procesu izvanredne uprave.

Najkasnije idući ponedjeljak bi Agrokor TS-u trebao poslati i očitovanje koliko je kojem vjerovniku do sada podmireno tražbina koje je prijavio u postupku izvanredne uprave budući da, kako stoji u odluci TS-a, to utječe na pravo glasa kod glasovanja o nagodbi vjerovnika. Trgovački sud je, uz to, pozvao izvanrednog povjerenika da, ako su namireni svi vjerovnici u skupini "mali dobavljači", predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijeća umjesto sadašnjeg Mate Brlošića. U sklopu toga Peruško je pozvan, slijedom prethodne odluke Visokog trgovačkog suda kojom je poništeno rješenje Trgovačkog suda o formiranju stalnog vijeća vjerovnika na prijedlog izvanredne uprave, ponovno predložiti broj članova stalnog vjerovničkog vijeća i razvrstavanje vjerovnika u skupine, te pojasniti gospodarske interese svake pojedine grupe vjerovnika.

Iz Agrokora su poručili kako će novi sastav stalnog vijeća vjerovnika predložiti tijekom ovog tjedna, a možda će samo dodatno pojasniti gospodarske interese prethodnog stalnog vijeća vjerovnika čiju je "strukturu" i obrazloženje srušio Visoki trgovački sud. Iz dosadašnjih odluka TS-a i VTS-a može se zaključiti kako privremeno vijeće vjerovnika ima, sukladno lex Agrokor, sva prava i ovlasti stalnog vijeća vjerovnika. To bi značilo da privremeno vijeće može izglasati i nagodbu vjerovnika koju onda mora potvrditi Skupština vjerovnika sa 66 posto glasova, kao i Trgovački sud, ali se svi sudionici u postupku slažu kako bi bilo legitimnije kada bi nagodbu formalno donijelo stalno vijeće vjerovnika. Uprava Francka je, pak otišla korak dalje i u prošlotjednom priopćenju je ustvrdila da ako "u izradi nagodbe neće sudjelovati stalno vjerovničko vijeće koje su izabrali sami vjerovnici, već će njegovu ulogu preuzeti privremeno vjerovničko vijeće čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik, onda takva nagodba ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora, te će članove privremenog vjerovničkog vijeća smatrati osobno odgovornim za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena".

Pokušali smo kontaktirati sadašnje članove vijeća vjerovnika, ali nismo uspjeli dobiti službene komentare na tu temu, dok nam je neslužbeno rečeno da sve dok privremeno vijeće vjerovnika ima potporu za svoj rad u odlukama Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda, smatra se da njihovo djelovanje nije pravno sporno.

Kasno navečer u ponedjeljak uprava Francka je uputila još jedno javno priopćenje u kojem navodi kako "postoji namjera da se privremeno vjerovničko vijeće nezakonito iskoristi za nametanje nagodbe po volji nekolicine vjerovnika". "Zbog toga je Franck bio prisiljen od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražiti donošenje Privremene mjere kojom se nalaže članovima privremenog vjerovničkog vijeća da se do završetka postupka izvanredne uprave i namirenja Društva suzdrže od davanja suglasnosti na konačni tekst nagodbe, ako tekst nagodbe uključuje odredbe o raspolaganju ili prijenosu imovine društva Roto Dinamic d.o.o.", navodi se u propćenju. Naime, Franck ima založno pravo nad dijelom dionica Roto Dinamica (jedne od tvrtki Agrokor Grupe) vrijednih 8,4 milijuna kuna (a to mu je potraživanje izvanredna uprava Agrokora osporila), pa na taj način želi zaštiti svoje potraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47