Fitch zadržao rejting Hrvatske

Agencija smanjila izglede sa pozitivnih na stabilne, očekuje pad BDP-a od pet posto

Hrvatska je jako ovisna o turizmu i povezanim djelatnostima, koji ukupno u BDP-u sudjeluju s 25 posto
Andrej Plenković i Zdravko Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Kreditna rejting agencija Fitch je u novoj ocjeni ostavila glavni rejting Hrvatske na istoj razini od BBB minus, na investicijskoj razini, ali je izglede smanjila s pozitivnih na stabilne.

Ta agencija predviđa, zbog krize uzrokovane širenjem koronavirusa i mjerama restrikcije, pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za 5,5 posto u 2020., umjesto predviđenog rasta od 2,9 posto.

„Hrvatska je jako ovisna o turizmu i povezanim djelatnostima, koji ukupno u BDP-u sudjeluju s 25 posto. Hrvatska je poduzela mjere za ublažavanje krize koje će iznositi 7,5 posto BDP-a, ali se mogu očekivati dodatne mjere“, stoji u izvješću Fitcha koji je ovu ocjenu donio prije nego li je Vlada donijela drugi paket mjera.

Ta agencija očekuje, u temeljnom scenariju, brzi oporavak u drugom dijelu godine i rast gospodarstva od tri posto u 2021., te prosječni rast od 2,2 posto u sljedećim godinama. Predviđa se i rast deficita državnog proračuna na pet posto u 2020. , umjesto do sada prognoziranog suficita od 0,2 posto, te rast javnog duga na 77,7 posto BDP-a, umjesto očekivanog 68,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53