'Zeleni tjedan'

50 hrvatskih tvrtki i OPG-a na vodećem sajmu poljoprivrede u Berlinu

Ruta za obilazak sajma dugačka je 8 kilometara, pri čemu će posjetitelji imati priliku kušati i kupiti više od 100.000 proizvoda iz cijeloga svijeta
Poljoprivredni sajam 'Zeleni tjedan'
 Ministarstvo poljoprivrede

Ove godine se na 85. sajmu Zeleni tjedan, najvećem međunarodnom sajmu poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta, predstavlja više od 1800 izlagača iz čak 72 zemlje, na impozantnih 118.200 m2 izložbenog prostora.

Već prvoga vikenda sajmom je prošlo 100.000 posjetitelja, što je više nego prošle godine, a do kraja sajma na kojem radi 10.000 ljudi očekuje se 400.000 posjetitelja, tj. 2000 buseva iz cijele Njemačke. Ruta za obilazak sajma duga je osam kilometara, pri čemu će posjetitelji imati priliku kušati i kupiti više od 100.000 proizvoda iz cijeloga svijeta.

Glavna tema

Na sajmu će sudjelovati oko 200 istaknutih političara, a glavna je tema rasprava o klimi i klimatskim promjenama.

Predstavljanje Hrvatske, zemlje partnera, i hrvatskih izlagača na sajmu organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora. Na svečanoj ceremoniji otvaranja predsjednik Vlade RH Plenković pozdravio je 3000 gostiju iz cijelog svijeta, a dan poslije u hrvatskoj je hali uručio gradu Berlinu 80-godišnju maslinu kao simbol mira i prijateljstva između dviju država, istaknuvši važnost dugogodišnje tradicije kvalitete maslinovih ulja s hrvatskih prostora. Poklon-paketom hrvatskih proizvoda nagrađen je 100-tisućiti posjetitelj, kojim je prvi vikend sajma zaokružena rekordna brojka posjetitelja.

Zeleni tjedan odlična je prilika za promociju hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Njemačkoj, Europi i svijetu, a predstavljat će nas pedesetak velikih hrvatskih tvrtki i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uz sudjelovanje Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih šuma, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Centra dr. Rudolfa Steinera.

Delicije

Posjetitelji svakodnevno mogu uživati u tradicionalnim hrvatskim gastro delicijama u nacionalnom hrvatskom restoranu u hrvatskoj hali 10.2 na sajmu, kao i u brojnim nagradnim igrama te osvojiti prigodne i ukusne nagrade iz Hrvatske i uživati u zabavnom programu. Zeleni tjedan 2020. prilika je sladokuscima da upoznaju specifične hrvatske okuse u hrvatskoj nacionalnoj kuhinji u Berlinu. Tako posjetitelji svaki dan sajma mogu uživati u tjestenini s tartufima, kotletima od kvarnerske janjetine, dalmatinskoj pašticadi, oradi sa žara, purici s mlincima, slavonskom čobancu, rižotu s morskim plodovima, brojnim autohtonim slasticama i mnogim drugim delicijama, poput kulena, pršuta i paškog sira, maslinova ulja i hrvatskih vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:23