Najbolji europski projekt

38 učenika hrvatskih i talijanskih pomorskih škola na moderan način se obrazuje

 Damir Krajcar / HANZA MEDIA

Istarska je županija u finale našeg izbora za najbolji županijski EU projekt ušla projektom BLUE KEP koji je sufinanciran iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. - 2020. i koji su prijavili unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji. Tim projektom su hrvatski i talijanski učenici bili uključeni u edukaciju i praktični rad u tvrtkama, i to od dizajniranja i elektroničkog inženjerstva do engleskog jezika, za što su u konačnici dobili i certifikat.

Ukupni proračun projekta je 921.134 eura, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000 eura. Projekt je počeo 1. siječnja 2018., a završio 30. rujna 2019. godine. Nositelj projekta bio je Informest, a partneri Istarska županija, Jadransko-jonska euroregija, regija Marche, JU Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. U programu razmjene projekta BLUE KEP bilo je uključeno šest partnera, 12 talijanskih i hrvatskih srednjih škola pomorskog i tehničkog smjera, 43 profesora, 38 učenika te više od 20 lokalnih tvrtki plavog sektora.

Važno umrežavanje

Uz Istarsku županiju, koja je koordinirala aktivnosti, s područja Istre u projektu su sudjelovali Tehnička škola Pula i tvrtka Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o.

Projekt BLUE KEP omogućio je da 38 hrvatskih i talijanskih učenika iz uključenih tehničkih i pomorskih škola sudjeluje u programu mobilnosti koji se sastojao od teorijskog dijela u sklopu redovne nastave temeljene na međunarodnim obrazovnim modulima te od praktičnog dijela u sklopu stručne prakse u odabranim tvrtkama. Svi su učenici uspješno savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju).

“Istarska županija ulaže velike napore u unapređenje i modernizaciju obrazovnog sustava i strukovnog obrazovanja, stoga smo s velikim interesom prihvatili inicijativu prijateljske regije Friuli-Venezia Giulia za uključivanje u ovaj projekt te smo vrlo zadovoljni postignutim rezultatima.

Projektom BLUE KEP pokazali smo koliko je važno umrežavanje s partnerima iz susjednih zemalja, uključivanje škola i samih učenika u ovaj vid suradnje te općenito zajednički rad u svrhu postizanja što kvalitetnijeg strukovnog obrazovanja, usmjerenog na potrebe tržišta rada. Posebno nam je drago što su najviše koristi od projekta imali naši učenici i Tehnička škola Pula jer ovo jedinstveno iskustvo ne bi imali priliku doživjeti bez ovog projekta EU. Nadam se i vjerujem da će nova znanja znati iskoristiti na najbolji mogući način. Dodatno, škola je putem projekta opremljena suvremenim računalima koji će se i nakon njegova završetka koristiti u nastavi, a nastavnici su stekli nove vještine i kompetencije u skladu s europskim standardima. Istarska županija i dalje će podržavati ovakav tip projekata”, ističe istarski župan Fabrizio Radin.

Trojica učenika Tehničke škole Pula - Filip Licul, Antonio Pleše i Karlo Ritoša - u sklopu europskog projekta BLUE KEP boravili su na učeničkoj razmjeni u Udinama gdje su proveli 45 dana. Od toga su 15 dana pohađali nastavu u Srednjoj školi Arturo Malignani, najvećoj školi u regiji i drugoj po veličini u Italiji, a ostalih 30 dana proveli su na praksi u tvrtki Aeriano x srl za proizvodnju inoksa u blizini Udina gdje su, uz dizajniranje proizvoda na računalu, imali mogućnost koristiti najmodernije strojeve u tom sektoru.

“Na nastavi nam je bilo super i oduševljeni smo što nam se pružila tako dobra prilika”, kažu Filip, Antonio i Karlo.

Dodaju da im se najviše svidjelo to što je nakon svakog sata teorije slijedila praksa pa je sve bilo puno zanimljivije i jednostavnije usvojiti.

“Izrađivali smo pneumatske i hidrauličke sklopove, koristili novu tehnologiju za dizajniranje i ispitivali materijale. Njihova je škola jako velika i jako dobro opremljena najnovijim strojevima. Imaju i veliku halu s avionima gdje uče popravljati motore. Ovim projektom stekli smo nova iskustva koja će nam zasigurno pomoći u budućnosti”, zaključili su učenici.

Istodobno je u Puli 16 dana boravilo troje talijanskih učenika koje je ugostila Tehnička škola. Od 1. do 16. ožujka učenici srednje škole Arturo Malignani iz Udina - Alessandra Ivanović, Tommaso Pasut i Thomas D’Andrea - pohađali su nastavu u Tehničkoj školi Pula. Učenici su zadovoljni jer su imali priliku upoznati nove ljude, nove načine poučavanja i znatno drukčiji obrazovni sustav koji im se veoma svidio jer ima puno kratkih pauza između satova i jedna nešto dulja za marendu, a ono što ih je najviše iznenadilo jest to što i učenici i profesori dobro znaju engleski jezik.

“Želim naglasiti da je okruženje u pulskoj školi u potpunosti drugačije od onog u talijanskoj. Naša je škola puno formalnija, nastavni sati traju dulje i imamo samo jedan 15-minutni odmor dnevno, zato mi je na početku bilo teško prilagoditi se tom novom ritmu. Ovo je za mene bilo odlično iskustvo, naučili smo mnogo novih stvari koje ne učimo u svojoj školi”, rekla je Alessandra.

Učenici su istaknuli da su imali priliku naučiti puno novih stvari iz područja energetike, automatizacije, CNC tehnologija i dizajniranja proizvoda pomoću računala koje nisu dostupne u njihovoj školi.

30 dana prakse “Želio bih zahvaliti svima koji su uključeni u ovaj projekt, posebno učenicima koji su bili jako susretljivi i uvijek su nastojali da se osjećamo ugodno u novoj i nepoznatoj sredini. Profesori su također bili super, a njihovo odlično poznavanje engleskog jezika omogućilo je da odmah shvatimo i naučimo gradivo”, istaknuo je Thomas, a ni Tommaso nije krio svoje oduševljenje.

“Što mi se ovdje sviđa? Sve! Škola i grad, činjenica da svi učenici i profesori pričaju engleski i njihova pristupačnost. Profesori su nam uvijek pomagali kad bismo imali pitanja o gradivu koje učimo, posebno sam oduševljen matematikom jer sam naučio sve o limesima za ispit koji me čeka nakon povratka u Udine, to je nevjerojatno”, dodao je Tommaso.

Talijanski učenici su se sa svojim profesorom vratiti u Pulu radi odrađivanja 30-dnevne prakse u tvrtki Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o.

Tijekom stručne prakse u tvrtki Tehnomont radili su na poslovima projektiranja (proces odobravanja plana), tehnologije gradnje, tehnologije zavarivanja (postupci i certifikati), pripremi nacrta (trup i cjevovodi), specifikaciji i nabavi opreme. Unutar proizvodnje aktivnosti su bile vezane za sklop i opremanje bloka, montažu, inspekcije i ispitivanja trupa, lučko ispitivanje i ispitivanje mora te izvješća.

Osobna karta

Naziv projekta: BLUE KEP - Blue knowledge exchange program and integration of education systems in the cross border area/BLUE KEP - Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području

Kategorija prijave: Doprinos prekograničnoj suradnji

Lokacija: Pula

Datum početka projekta: 1. 1. 2018.

Datum završetka projekta: 30. 9. 2019.

Ukupna vrijednost projekta: 921.134 €

Sufinanciranje iz programa Interreg Italija-Hrvatska: 92.650 €

Vlastito sufinanciranje: 16.350 €

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:54