Murdochovo casrtvo se širi

21 Century Fox povećao ponudu za preuzimanje europske grupe Sky i nadmašio Comcast

Europska satelitska grupa Sky najzanimljivija je jer prenosi utakmice engleske Premier Lige
Rupert Murdoch, vlasnik 21Century Foxa
 Profimedia, Alamy

Američki medijski div 21st Century Fox (21CF) objavio je u srijedu da je povećao ponudu za preuzimanje europske TV grupe Sky, na 24,5 milijardi funti, nadmašivši time konkrentsku ponudu Comcasta. Američka kompanija vlasnik je 39 posto udjela u Skyju a poboljšana ponuda odnosi se na preostalih 61 posto.

Kompanija čije su dionice izlistane na newyorškoj burzi povisila je ponudu s 10,75 na 14 funti za dionicu Skyja.

"Danas su 21CF i Neovisni odbor Skyja sa zadovoljstvom objavili da su postigli sporazum o povećanoj... gotovinskoj ponudi", priopćeno je u srijedu.

Foxovom novom ponudom vrijednost Skyja podignuta je na 24,5 milijardi funti (27,7 milijardi eura), nadmašivši time ponudu američkog kabelskog diva Comcasta koji je za britansku tvrtku ponudio 22 milijarde funti. Foxova dugotrajna nastojanja da preuzme cijeli Sky zakočila je britanska vlada, koja strahuje od ograničenja pluralizma medija i pogoršanja standarda emitiranja, kao i od pretjeranog utjecaja njegova vlasnika, medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Murdoch je vlasnik britanskih listova The Times i The Sun, a kritičari smatraju da bi mu stjecanje potpune kontrole nad popularnim informativnim kanalom Sky News dalo preveliki utjecaj u segmentu informativnih sadržaja. Kako bi otklonili tu mogućnost, u Foxu su predložili prodaju poslovanja Sky News Disneyu. Preuzimanje Skya dodatno je zakomplicirala bitka Walt Disneya i Comcasta za ključnu imovinu 21st Century Foxa.

Ako Disney uspije, postat će i vlasnik Foxovog 39-postotnog udjela u Skyu. Satelitska grupa Sky vrlo je primamljiva ponajprije zbog prijenosa nogometnih utakmica engleske Premier Lige, napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:35