MINUTA OKO SVIJETA

Kako je Gospodar prstenova postao jedan od temelja politike nama susjedne države: ‘Moć je vrlo opasna...‘

Giorgia Meloni se uklopila se svojedobno odijevala kao hobit, a 2008. se za profil u jednom magazinu slikala uz statuu Gandalfa

Spomenik Vittorio Emanuele II u Rimu

 Marco Brivio/Imagebroker/Pro/Marco Brivio/imagebroker/pro

Imali smo mi u Hrvatskoj ministra koji je mirno priznao da mu je Shrek najdraži film. Ako i jest, to ne kažeš javno. Talijanska premijerka Giorgia Meloni ne krije da su joj najdraža djela J.R.R. Tolkiena, da "Gospodara prstenova" smatra svetim tekstom i ne smatra ga fantazijom. "Mislim da Tolkien može bolje od nas izreći u što konzervativci vjeruju", rekla je Meloni prije dvije godine.

Giorgia Meloni vodi stranku "Braćo Italije!", postfašističku, koja je politički uspjeh ostvarila jer je ostala jedinom opcijom kojoj talijansko biračkoj tijelo još nije bilo dalo priliku. Premijerka nije ni sekunde kalkulirala političkim porukama, na predizbornim je skupovima uzvikivala da je ona "Giorgia, majka, kršćanka".

"U Italiji je "Gospodar prstenova" već pola stoljeća bio središnji stup na kojem su potomci postfašizma rekonstruirali radikalnodesni identitet, tražeći od tradicionalističkog mitskog doba simbole i heroje te stvarajući mitove u kojima nema fašističkih tabua, pisao je Politico.eu Giorgia Meloni se uklopila u taj mentalni sklop pa se odijevala kao hobit, a kao ministrica u vladi Silvija Berlusconija 2008. godine se za profil u jednom magazinu slikala uz statuu Gandalfa.

Protekle dvije godine njezina je vlada provodila konzervativnu politiku na unutarnjem planu i vodi, kritičari kažu, križarsku borbu protiv surogat majčinstva i prava homoseksualnih parova na roditeljstvo. U ponedjeljak, 8. travnja, vatikanski Dikasterij za nauk vjere objavio je Deklaraciju (Dignitas infinita) u kojoj se protivi surogat majčinstvu. "Io sono Giorgia, sono una madre, sono cristiana" - majka, kršćanka.

Stabilnost njezine vlade potaknula je globalne agencije da ne sruše talijanski rejting u "smeće" iako fiskalne politike povećavaju deficit koji se penje prema 7%, a vlada je potvrdila da se javni dug (više od 140%) neće tako skoro smanjiti.

Umberto Croppi, jedan od osnivača kampova hobita, The New York Timesu je rekao da je ideja krenula iz stvarne strategije. "Ideja je bila odmaknuti se od starih simbola, kapitalizirati izolaciju stranke, sićušnost i viktimizaciju koju provode nasilni ljevičarski neprijatelji pa stoga junak nije ratnik Aragorn, već mali hobit – htjeli smo se izvući iz militarističke, herojske ideje."

Giorgia Meloni je rekla da je njezino razumijevanje moći i njezine sposobnosti da korumpira i izolira osobu "usko povezano s čitanjem Tolkiena. Smatram moć vrlo opasnom, smatram je neprijateljem, nikako prijateljem".

Ideja borbe protiv zla koja prožima Tolkienova djela odigrala je važnu ulogu u njezinoj čvrstoj, nepokolebljivoj osudi ruske agresiju na Ukrajinu: iz Rusije dolaze Sauron i orci, a Helmova se klisura brani u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:52