Poticaji 'e-vozačima'

Austrija će električnim vozilima dozvoliti vožnju preko 'žute trake' i prekoračenje brzine

U Austriji je trenutni udio električnih u novoregistriranim vozilima 2,5 posto
Austrijska A12 autocesta
 Dominic Ebenbichler / REUTERS

Iako spada među članice Europske unije koje prednjače po obimu novoregistriranih električnih vozila, Austrija će dodatno pojačati poticaje za kupnju vozila na električni pogon. Prema najavi ministrice održivog razvoja i turizma Elisabeth Köstinger, od 2019. električna vozila imat će povlastice vožnje dijelom prometnica koji su odvojeni za javni prijevoz i prekoračenje brzine na dijelu autocesta u Austriji, a svoj obol trebali bi poticanju 'čistog' prijevoza, poručila je, dati i lokalne vlasti.

- Savezna vlada daje važan doprinos jačanju e-mobilnosti, očekujemo i nadamo se sličnom važnom doprinosu pokrajina, gradova i općina. Oni bi trebali izuzeti e-vozila od plaćanja parkirališta. To bi trebao biti još jedan veliki poticaj za prebacivanje na e-vozila – najavila je austrijska ministrica održivog razvoja i turizma, koja s ministrom prometa, tehnologije i inovacija Norbertom Hoferom priprema i zagovara nove poticaje za električna vozila.

Ministar Hofer posebno važnim drži ukidanje ograničenja za električna vozila od 100 kilometara na sat na autocestama.

- U budućnosti ćete moći voziti električnim vozilom u zonama s ograničenjem do 100 kilometara na sat i 130 kilometara na sat. To, s obzirom na trenutačne raspone trajanja baterija u eklektičnim vozilima, utječe na udaljenosti od ukupno 440 kilometara – napomenuo je austrijski ministar prometa, tehnologije i inovacija.

U proljeće prošle godine Austrija je uvela novčane poticaje za kupnju električnih i hibridnih vozila s maksimalnih 4000 eura. Najdalje je u povlačenju poticaja otišla tamošnja pošta koja ima 1300 vozila na električni pogon.

U Austriji je trenutni udio električnih u novoregistriranim vozilima 2,5 posto. Vožnja na čisti pogon potiče se i na druge načine, pa je tako gradska uprava Beča zacrtala izgradnju 1000 novih punionica za električne automobile do 2020., a tvrtka koja će njima upravljati nudi građanima da se uključe u izgradnju kupnjom vaučera koje će kasnije moći koristiti za besplatno punjenje e-vozila.

Poticanje vožnje na čisti pogon dio je plana austrijske Vlade da do 2030. emisiju stakleničkih plinova u prometu smanji za oko sedam milijuna i 200 tisuća tona CO2. Taj cilj, upozorio je ministar Hofer, ne može se ostvariti zabranama već poticajima za prelazak na električni pogon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:04