Uspješna strategija

Gradić iz kojeg bježe domaći rasprodao kuće strancima: 'Zaradili smo pravo bogatstvo!'

Zbog velikog interesa kupaca, kuće su ipak prodane po znatno višoj cijeni od one početne, koja je iznosila jedan euro
Ilustracija, panoramski prikaz grada Sambuca di Sicilia
 Coshipi / Wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Sicilijanski gradić Sambuca rasprodao je svoje kuće za koje je prije nekoliko mjeseci tražio samo jedan euro, piše The Guardian. Naime, budući da su, jednako kao i taj talijanski grad, kuće dugo vremena zjapile prazne, lokalna je zajednica u siječnju odlučila slijediti svojevrsni novi trend u Italiji i napuštene je kuće odlučila praktički pokloniti novim vlasnicima kako bi spriječili demografsku katastrofu.

- Ako oni koji će sudjelovati ne budu ponudili više, prodat ćemo kuće po cijeni kroasana - kazao je prije početka aukcije Giuseppe Cacioppo, zamjenik gradonačelnika Sambuce.

Uzimajući u obzir da se uistinu radi o neznatnoj cijeni za kuću na vrlo atraktivnoj destinaciji, informacija se poput požara proširila svjetskim medijskim prostorom, pa je nekoliko stotina ljudi iz Velike Britanije, Paname, Dubaija i Rusije odmah doputovalo u taj gradić koji je oko sat vremena vožnje udaljen od Palerma. Istovremeno, telefoni u gradskoj upravi nisu prestajali zvoniti.

- Zvali su nas iz Sydneya, Londona i New Yorka, u samo nekoliko tjedana primili smo oko 100 tisuća mailova od potencijalnih kupaca, koji su ujedno rezervirali prve sljedeće letove za Siciliju, ispričao je za The Guardian Cacioppo.

Zbog tako velikog interesa kupaca, kuće su dosegle nešto veće cijene od one početne. Dosad je na aukciji prodano 16 kuća, pri čemu je ona najjeftinija stajala tisuću eura, dok je najskuplja kuća prodana za 25.000 eura. Cijene ostalih kreću se između 5.000 i 10.000 eura, a vlasnici su postali isključivo stranci i to Britanci, Rusi, Čileanci i Izraelci. Uz kuće prodane na aukciji, stranci su kupili još 50 kuća.

- Nismo očekivali tako velik uspjeh, ovo je nevjerojatno. Ukupno smo uspjeli zaraditi milijun eura, što je pravo bogatstvo za mali grad poput našeg, sretan je Giuseppe Cacioppo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:48