Ipak prvi

Unatoč Amazonovim najavama, čini se kako ih je Google prestigao u dostavi dronom

Tako će ovaj tehnološki gigant s dostavom uz pomoć dronova krenuti u glavnom gradu Australije
Dron startup kompanije Wing
 YouTube Screenshot

Startup kompanija u vlasništvu Googleovog Alphabeta, Wing, dobila je dozvolu za prvu službenu dostavu paketa dronom. Iako su iz Amazona, ali i drugih kompanija već duže vremena najavljivali uvođenje ovakve usluge, čini se kako ih je Google ovim potezom sve prestigao. Tako će ovaj tehnološki gigant s dostavom uz pomoć dronova krenuti u glavnom gradu Australije, Canberra.

Prema regulacijama vladine agencije civilnog zrakoplovstva, dron će moći slobodno letjeti iznad kuća i prometnica, ali morat će izbjegavati zračne luke. Uz to, letovi nisu mogući od ponedjeljka do subote prije sedam sati ujutro i nedjeljom prije osam sati ujutro.

U zadnjih godinu i pol dana Wing je uspješno obavio 3.000 testnih vožnji, te su tako do sada uspješno dostavili kave, hranu, sladolede, ali i lijekove. Iako je testiranje prošlo bez incidenata, neki stanovnici Cambera ipak su se žalili na buku: - Čak i sa zatvorenim prozorima i spuštenim roletama, buka je i dalje bila nepodnošljiva – poručio je jedan od stanovnika.

Kako prenosi Business Insider, korisnik svoj proizvod može naručiti putem mobilne aplikacije, a ista mu se dostavi u roku od nekoliko minuta. Osim Australije, Wing svoje poslovanje planira proširiti i na područje Europe. Tako, su u prosincu prošle godine započeli testiranja i u Helsinkiju. Kako poručuju iz kompanije, Finsku su odabrali zbog brze prilagodbe njihovih građana na nove tehnologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:52