POZADINA USPJEHA

Zagreb bilježi rekordne brojke: Prošli mjesec se sve poklopilo, ni hladnoća i kiša nisu rastjerali ljude

Zabilježen je 14 posto više dolazaka u travnju odnosu na lani, a broj noćenja veći je 15 posto

World Dog Show Zagreb 2024.

 Vanesa Pandzic/Cropix

Prvo WRC utrka, a potom psi i džudo zaslužni su što je Zagreb ovoga travnja, unatoč duljem, lošem vremenu, zabilježio rekordne turističke podatke, odnosno čak 14 posto više noćenja nego u rekordnoj 2019. godini. Proteklog vikenda nije bilo moguće naći smještaj u Zagrebu, mape s ponudom na Bookingu i Airbnbu bile su sablasno prazne, a ono malo što se moglo naći i izbrojati na prste stajalo je više od nekoliko stotina eura po noćenju.

U to su se vrijeme u Novom Zagrebu održavala dva velika događaja. Zagrebački velesajam ugostio je Svjetsku izložbu pasa, najveći kinološki događaj na svijetu na kojem su se okupili ljubitelji pasa iz 79 različitih zemalja, a Arena je bila domaćin Europskog prvenstva u judu, vrhunskog sportskog događaja i jednog od najvećih džudo natjecanja u povijesti ovog sporta. Uz natjecateljski dio, održane su i konferencije s ciljem promocije sporta među mladima. Velika potražnja vjerojatno je potaknula mnoge iznajmljivače da barem jedan vikend postanu pet friendly smještaj. U Areni se u to vrijeme natjecalo 427 džudaša iz 47 zemalja, a u sklopu Europskog seniorskog prvenstva od 25. do 27. travnja održan je i Kids kamp, na kojem je bilo oko 1000 djece.

image

Proglašenje pobjednika - INA Zagreb WRC Croatia 2024.
Na fotografiji: Scott Martin, Sebastien Ogier, VIncent Landais, Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe

Goran Mehkek/Cropix

Širok utjecaj na ekonomiju

Osim izravnog utjecaja na turistički promet, ovakvi događaji imaju i širi ekonomski upliv koji se posebno prati u slučaju WRC-a. Analize su pokazale da je prošlogodišnja promocija Hrvatske kroz WRC Croatia Rally bila vrijedna 300 milijuna eura, a prošle se godine izravno u državni proračun, samo od poreza vezanih uz utrku, ulilo 17 milijuna eura. Oko 155 milijuna eura iznosila je potrošnja u tjedan dana koliko je događaj trajao.

U travnju je zagrebačka Turistička zajednica zabilježila povećanje broja dolazaka u odnosu na lanjski travanj za 14 posto (105.207 dolazaka), a broj noćenja je veći za 15 posto (222.123) u odnosu na lani. U navedenom razdoblju ostvaren je dolazaka 20.842 domaćih turista (rast od 14 posto) te 84.365 inozemnih (povećanje od 14 posto). Najviše je gostiju došlo iz Italije, SAD-a, Njemačke, Srbije i Bugarske, a najviše noćenja zabilježili su oni iz SAD-a, Italije, Njemačke, Srbije i Francuske.

Od početka godine do kraja travnja broj dolazaka veći je 12 posto (gotovo 318 tisuća), a broj noćenja povećao se 8 posto (665 tisuća) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše dolazaka zabilježeno je iz Njemačke, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine te SAD-a, a najviše noćenja iz Italije, Njemačke, SAD-a, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U odnosu na zadnji pretpandemijski travanj, Zagreb je ne samo dostigao broj turističkih dolazaka, već se broj noćenja povećao 14 posto, što pokazuje da su gosti dulje boravili u gradu. Slično je i s rezultatima na razini godine.

"Izuzetno smo sretni s ostvarenim rezultatima, a ono što posebno veseli je da su rezultati bolji i u odnosu na rekordnu 2019. godinu, odnosno da je broj dolazaka veći za 2 posto, a noćenja za 11 posto. Po ostvarenim rezultatima Zagreb je prvi u dolascima i noćenjima u usporedbi s drugim hrvatskim gradovima i pružaju optimizam za buduće razdoblje te nastavak pozitivnih turističkih rezultata", izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba, za Jutarnji list.

image

Finalne borbe EU prvenstva u judu

Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:49