Najisplativija zanimanja

U SAD-u trenutačno najviše vrijedi diploma aktuara, stručnjaka za financijske rizike

Među najbolje plaćenim zanimanjima zapravo je naftni inženjer, s plaćom od 124,448 dolara
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Na prvom mjestu poželjnih zanimanja u SAD-u trenutačno je aktuar, stručnjak koji se bavi financijskim rizicima u osiguravajućoj industriji, pokazuje izvješće koje je objavio Bankrate.com, a prenosi Bloomberg. Onaj tko je diplomirao aktuarske znanosti godišnje zarađuje 108,658 dolara, a tek rijetki među njima su bez posla; stopa nezaposlenosti za to zanimanje iznosi 2,3 posto.

Ta je profesija zanimljiva i zbog toga, smatra Adrian Garcia, analitičar Banknote.coma, jer studentima nije potrebno stjecanje dodatnog stupanja obrazovanja da bi ostvarili visoku plaću. Istraživanje pokazuje da diplomirani aktuari ulaze na tržišta rada u vrlo dobrom trenutku, s obzirom da je američka osiguravajuća industrija lani ostvarila neto dobit od 18 milijardi dolara, premda je zemlja pretrpjela velike prirodne katastrofe. U ovoj godini očekuju se još bolji rezultati, zahvaljujući rastu kamatnih stopa i naknada za zdravstvenu skrb.

Osim onih koji se bave procjenom financijskog rizika, najbolje izglede za prosperitet nakon studija i dalje imaju oni s diplomom u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, (STEM). Pritom su na listi najvrjednijih pet diploma, onih s kojima je lako naći posao, a plaće su iznad 100.000 dolara, iz područja zoologije, nuklearnog inženjerstva, medicine i primijenjene matematike.

Među najbolje plaćenim zanimanjima zapravo je naftni inženjer, s plaćom od 124,448 dolara, ali oni imaju teškoća s pronalaskom posla: stopa nezaposlenosti za to zanimanje iznosi 7,9 posto, pa se zbog toga ipak nije svrstalo na vrh ljestvice najpoželjnijih.

Najmanje zarađuju oni koji se bave lijepom umjetnošću, s prosječnom godišnjom plaćom od oko 40 tisuća dolara, pre čemu čak 9,1 posto onih koji imaju diploma iz tog područja ne mogu naći posao. Na kraju, kako se u analizi preporučuje budućim studentima, uvijek je poželjno uspostaviti ravnotežu između praktičnog pristupa budućem zvanju i osobnog afiniteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:56