IZBJEGNUTO GAŠENJE

Gotovi pregovori: Europska komisija odobrila je plan za spas Đure Đakovića, imamo detalje

Češka kompanija DD Acquisition nadomak je preuzimanja Đure Đakovića, što će značiti spas za slavonskobrodski holding
Plenković posjetio tvrtku Đuro Đaković, arhivska fotografija
 Danijel Soldo/Cropix

Vlada je uspješno dovršila gotovo dvomjesečne pregovore s Europskom komisijom o planu preustroja slavonskobrodskog Đure Đakovića, čime je ta kompanija izbjegla gotovo sigurno gašenje dijela poslovanja i radnih mjesta, potvrđeno nam je u ponedjeljak u Banskim dvorima. Druga najvažnija posljedica prihvaćanja Vladina rješenja za Đuru Đakovića u Europskoj komisiji bit će prelazak slavonskobrodskog holdinga u vlasništvo češkog DD Acquisitiona, koji je trenutno manjinski dioničar holdinga.

- U posljednjoj komunikaciji koja je s Glavnom upravom za tržišno natjecanje Europske komisije vođena u petak, dobili smo očitovanje da Uprava nema više nikakvih dvojbi ili pitanja o planu preustroja Đure Đakovića te da će Europskoj komisiji pripremiti odluku za usvajanje plana sa sadržajem koji su dvije strane usuglasile - kažu naši izvori u Vladi.

S jedne su strane Uprava Đure Đakovića, DD Acquisition i ministarstva gospodarstva i financija, a s druge je Europska komisija. U jednoj od faza pregovora hrvatski pregovarački tim pojačao je, doznajemo, i Ured predsjednika Vlade.

Doprinos

Na pitanje je li uključenje Ureda predsjednika Vlade bilo presudno za pozitivno rješavanje procedure o planu preustroja Đure Đakovića s Glavnom upravom za tržišno natjecanje, naši sugovornici u Vladi kažu kako bi točna ocjena bila da je "Ured predsjednika Vlade dao svoj doprinos uspješnom dovršenju pregovora".

U svakom slučaju, očekuje se da Glavna uprava za tržišno natjecanje do kraja ovog tjedna dostavi Komisiji prijedlog rješenja, a ako sve bude išlo prema planu, EK će do sredine listopada odluku o prihvaćanju plana objaviti u službenom glasniku Europske unije, čime će se ukloniti i posljednja formalna prepreka da Vlada usvoji plan restrukturiranja Đure Đakovića.

Na pitanje je li još otvorena mogućnost da Europska komisija zatraži dodatna objašnjenja ili poboljšanja plana za slavonskobrodski holding, u Vladi su nam odgovorili potvrdno, ali ističu da ne očekuju takve poteze Komisije.

- Sve dok se pripadajuća odluka Europske komisije ne objavi u službenom glasniku, nismo u mogućnosti izlaziti s detaljima plana preustroja Đure Đakovića, a u tome nas onemogućavaju i pravila trgovanja na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je izlistan Đuro Đakovića Holding - poručuju naši izvori iz Vlade.

Model spasa

Zbog spomenutih ograničenja ni drugi nam sudionici pregovora s Europskom komisijom o modelu spasa Đure Đakovića nisu mogli otkriti kakve obveze slijedom toga preuzimaju DD Acquisition, država i Uprava Đure Đakovića. No, prema neslužbenim informacijama koje su procurile u javnost za vrijeme usuglašavanja plana preustroja slavonskobrodskog holdinga s Bruxellesom, DD Acquisition nije spreman preuzeti holding, financirati njegovo redovno poslovanje i restrukturiranje, a pritom vraćati i dugove iz prethodnih razdoblja. Iz toga je razvidno da će država morati pronaći rješenje za servisiranje dugova Đure Đakovića, a možda i podnijeti taj teret.

Prema poslovnom izvješću Uprave Đure Đakovića za 2020., na kraju prošle godine dugoročne obveze kompanije iznosile su 266 milijuna kuna, a kratkoročne 412 milijuna kuna. Tvrtke u sastavu holdinga, prema istome izvoru, imaju ugovorene poslove u vrijednosti od 316 milijuna kuna. Prema neslužbenim procjenama, država bi na sebe trebala preuzeti oko 360 milijuna kuna slavonskobrodskog holdinga, a DD Acquisition spreman je dokapitalizirati kompaniju sa 120 milijuna kuna.

Lani je Vlada osigurala kredit od 300 milijuna kuna

Uskočivši putem HBOR-a u siječnju prošle godine s osiguravanjem kredita od 300 milijuna kuna Đuri Đakoviću, Vlada je praktički sudbinu slavonskobrodskog holdinga preuzela na sebe. Naime, spomenuti kredit pripremljen je u skladu sa smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, čime se Đuro Đaković obvezao pripremiti plan preustroja, angažirati konzultanta na izradi plana te cijeli postupak dogovarati s Vladom, s na koncu i s Europskom komisijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:04