Veliki posao

Elon Musk prelomio: gradit će svoju prvu tvornicu izvan SAD-a vrijednu pet milijardi USD

Tesla će s proizvodnih linija u Lingangu na tržište godišnje stavljati 500. 000 automobila
Elon Musk (u krugu)
 REUTERS, Screenshot Youtube

Radujem se prekretnici u projektu gradnje velike tvornice u Šangaju, objavio je jedan od najvećih poduzetnika današnjice Elon Musk na twitteru za tekućeg posjeta Kini. Taj Muskov tweet, kao i pripadajuću ceremoniju koja je zakazana na lokaciji buduće tvornice, tržište tumači kao znak da je vlasnik Tesla automobila prelomio oko odluke o gradnji pet milijardi dolara vrijedne tvornice u Šangaju te da će krenuti u tu investiciju.

- Elon Musk postavio je temelje za gradnju prve tvornice električnih automobila izvan SAD-a – ocjenjuje komentator Bloomberga Colin Keatinge, dodajući kako Muskov potez dolazi nakon velikih napetosti između Kine i SAD-a u trgovinskim odnosima. Tvornica u Kini, upozorava Keatinge, oslobodila bi Muska kineskih carina na uvoz iz SAD-a.

Bloomberg podsjeća da se Teslin izvoz u Kinu, najveće svjetsko tržište automobila, trenutno suočava s carinama od 40 posto koje bi trebale pasti na 15 posto, ali i sa vrlo snažnom domaćom konkurencijom.

Lokacija buduće Muskove tvornice nalazi se u Lingangu pokraj Šangaja. Lingang je posebno naselje izgrađeno za investicije u trgovinu i industriju.

Baratajući ranijim najavama iz Tesle kako bi tvornica u Lingangu mogla biti gotova do kraja ljeta ove godine, Bloomberg ocjenjuje da je to prilično hrabra najava s obzirom na to da na predviđenoj lokaciji trenutno nema ničega osim pijeska i ponešto zelenila.

Očekuje se da Tesla s proizvodnih linija u Lingangu na tamošnje tržište godišnje stavlja 500 tisuća automobila kada sve profunkcionira kako je zamišljeno, a u prvoj fazi proizvodnja bi iznosila 250 tisuća automobila. Najučestalije procjene o cijeni Teslina modela 3 koji bi iz Linganga dolazio na kinesko tržišto kreću se oko 300 tisuća juana, odnosno 43 tisuće dolara.

- Cijena od 43 tisuće dolara za Teslin model 3 znatno je ispod cijene koja se traži za isti model iz uvoza, što bi moglo zadovoljiti kineske kupce – procjenjuje Bloomberg. Portal raspolaže podacima da Tesla trenutno zauzima manje od tri posto kineskog tržišta električnim automobilima, nakon što je tamošnjim kupcima prve automobile ponudio 2013..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:30