Kako izgraditi bogatstvo

Prije pet godina je bio na rubu bankrota, a onda zaradio milijun dolara

S 2,26 dolara na bankovnom računu zavjetovao se na to da će za nekoliko godina postati milijunaš
Grant Sabatier
 Screenshot YouTube

Grant Sabatier je naizgled obični tridesetogodišnji Amerikanac, iza kojeg se krije neobična životna priča. Prije samo nekoliko godina na svom je bankovnom računu imao 2,26 dolara, što mu tada nije bilo dovoljno niti za topli obrok u obližnjem restoranu brze prehrane. U tom je trenutku, očajan i razočaran, odlučio iz temelja promijeniti svoje životne navike te se zavjetovao da će u najkraćem mogućem roku zaraditi 1 milijun dolara i umiroviti se 'kao čovjek'.

Svoj je cilj ostvario za samo pet godina, tri mjeseca i šest dana. Naime, pola desetljeća kasnije, uspio je uštedjeti čak 1,2 milijuna dolara tako što je svake godine uštedio preko 80 posto svoje godišnje zarade koja se prosječno kretala oko 300.000 dolara. Svoju je ušteđevinu, potom, investirao u dionice.

Iako se ključ njegova uspjeha krije u discipliniranoj štednji, Sabatier navodi da je najveća lekcija koju je izvukao iz cijele situacije bila da se treba početi od trenutnog radnog mjesta te inzistiranja na boljim uvjetima.

- Počnite od svog trenutnog radnog mjesta i inzistirajte na najvišem mogućem iznosu plaće kojeg možete očekivati s obzirom na vaše iskustvo i sposobnosti – rekao je Sabatier, osnivač savjetničke udruge Millennial Money i autor knjige 'Financijska sloboda; dokazan put prema novcu kojeg nikada nećete trebati'.

- Činjenica je da jako puno ljudi nije dosegnulo vrhunac niti na poslu kojeg trenutno rade – zaključio je.

Povlastice na dohvat ruke

Prvenstveno, smatra Sabatier, treba početi od korištenja svih povlastica koje vam trenutni poslodavac nudi, poput dodatnih zdravstvenih usluga (mogućnost sistematskih pregleda), dodatnih polica mirovinskog osiguranja ili mogućnosti dodatnog usavršavanja. Tako možete odmah početi štedjeti na vlastitim troškovima. Možda još uvijek niste svjesni koje vam sve povlastice stoje na raspolaganju na vašem radnom mjestu? U tom slučaju, savjetuje Sabatier, prvom prilikom ugovorite sastanak s predstavnikom kadrovske službe i provjerite što vam je na raspolaganju, a da niste znali.

Povišica

Drugi i ključan korak je da inzistirate na tome da budite pošteno plaćeni za posao koji radite. Samo 19 posto ispitanika smatra da zarađuje onoliko koliko bi trebali prema opsegu posla, odgovornostima ili iskustvu.

- Uistinu velik broj ispitanika smatra da zaslužuje povišicu, ali je nikada nisu zatražili od svojih poslodavaca – tvrdi Sabatier, dodajući da zaposlenici najčešće strahuju od otkaza pri zahtijevanju boljih radnih uvjeta ili veće kompenzacije.

- Zaposlenici često nisu svjesni činjenice da oni imaju veću moć nad svojim poslodavcima, nego što je oni imaju nad svojim zaposlenicima. Naime, poslodavcima je najskuplje mijenjati kvalitetne radnike, pa je puno izglednije da će vam izaći u susret s nekim razumnim zahtjevom nego ponovno ulagati u nekog novog – istaknuo je, dodavši da ste sami dužni napraviti analizu industrije kako biste procijenili koji je vaš realni maksimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:48