Sundar Pichai

Odrastao je bez telefona, a danas upravlja jednim od najmoćnijih tehnoloških divova

Mladi je Pichai zahvaljujući stipendiji odselio u Sjedinjene Američke Države (SAD) studirati na Sveučilištu Stanford
Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea
 Justin Sullivan / Getty Images/AFP

Sundar Pichai, danas je prvi čovjek Googlea, no odrastajući nije imao niti telefon, a kamoli računalo, piše CNN.

Odrastao je u gradu Chennai na istočnoj obali Indije, a njegova je obitelj čekala pet godina prije negoli su si mogli priuštiti telefon. Kad su ga konačno kupili, susjedi su se okupljali kod njih kako bi telefonirali.

- To je postala stvar zajednice. Ljudi bi dolazili i zvali svoju djecu - prisjetio se Pichai u intervjuu za CNN, dodavši kako je u tom trenutku spoznao što se sve može uz pomoć tehnologije.

Godinama kasnije, mladi je Pichai zahvaljujući stipendiji odselio u Sjedinjene Američke Države (SAD) studirati na Sveučilištu Stanford. Ostalo je, piše CNN, povijest.

Nakon što je diplomirao inženjerstvo, nastavio je s MBA programom na Whartonu pri Sveučilištu Pennsylvania. Googleu se priključio 2004. godine, a od tada do danas prošao je niz uloga. Nadgledao je razvoj Chromea, bio je šef proizvoda, a upravljao je i odjelom za operativni sustav Android. Izvršni direktor postao je 2015. godine, a prema njegovim riječima to nije sam tražio. Dapače, bio je iznenađen kada su mu suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin prišli i ponudili mu poziciju. Ipak, bila je to „prilika života”, smatra Pichai.

Do sada se suočio s nekoliko ozbiljnih izazova, uključujući prosvjede radnika zbog, kako tvrde, seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu koje kompanija nije prepoznala i sankcionirala na vrijeme, kao i sve jača zabrinutost javnosti, ali i institucija, oko privatnosti korisnika. Zbog potonjeg je svjedočio pred Američkim kongresom krajem prošle godine.

- S obzirom na to koliko tehnologija utječe na društvo, posao izvršnog direktora je biti i glavni direktor za etiku - izjavio je dodajući kako taj zadatak vidi kao jednu od svojih ključnih uloga kao prvog čovjeka tehnološkog giganta kao što je Google.

S tim u skladu Pichai nastoji smanjiti količinu podataka koje korisnici moraju ostavljati da bi koristili neku od njihovih usluga, ali i vratiti im kontrolu nad vlastitim podacima.

Uhvatio se u koštac i s internim problemima kompanije. Nakon što su lani zaposlenici organizirali prosvjede kako bi upozorili na poslovnu kulturu koja je, prema njima, zažmirila na seksualno uznemiravanje i diskriminaciju na radnome mjestu Pichai je ukinuo kontroverznu praksu koja je zaposlenike prisiljavala na arbitražu umjesto tužbe protiv kompanije.

- Mislim da je dobra strana naše kulture to što smo javno priznali grešku, a zatim radili na tome da poboljšamo stvari - poručio je Pichai.

Dodao je i kako žene trebaju biti uključene i ravnopravne na radnome mjestu, a poslodavac ih mora podržavati te ulagati u razvoj njihove karijere. No, pred Googleom je još dobar dio puta ka ravnopravnosti u praksi. Prema njihovom zadnjem izvještaju o raznolikosti u kompaniji, žene čine tek trećinu svih zaposlenika kompanije, a na rukovodećim pozicijama tek četvrtinu čine žene.

Najvažnija lekcija koju je dosad naučio predvodeći Google je, kako kaže, slušati i čuti perspektive drugih ljudi.

- Morate biti otvoreni na ono što se događa oko vas, razumjeti kakav je utjecaj vaših proizvoda i mukotrpno raditi da to i popravite - poručio je za CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:56