Savjeti stručnjaka

Na razgovor za posao odjenite sivu ili tamnoplavu odjeću, a izbjegavajte narančastu

Preko 2000 stručnjaka za zapošljavanje narančasto povezuje sa neprofesionalizmom
Ilustracija, intervju za posao
 Profimedia, Alamy

Razgovor za posao je prva prilika za poslodavce da upoznaju moguće suradnike u budućnosti. Oni koji traže posao trebaju ih uvjeriti u svoje znanje, iskustvo, profesionalnost i ostaviti dobar prvi dojam. To svakako uključuje i odjeću koju nosite jer i ona predstavlja dio vaše osobnosti.

No, jedna boja nikako neće raditi u vašu korist. Riječ je o narančastoj. Intervjui s više od 2000 stručnjaka za zapošljavanje pokazali su da upravo tu jarku boju najčešće povezuju s neprofesionalnim pristupom radu. Kako piše Time, iako je istraživanje provedeno 2013. godine, tim CareerBuildera koji stoji iza njega kaže kako su njihovi nalazi relevantni i danas.

- Cilj svakog intervjua je iskomunicirati vrijednosti koje donosite tvrtki. Zlatno pravilo glasi: budite sigurni da ljudi zapamte vas više nego odjeću koju ste nosili – rekla je Michelle Amer iz CareerBuildera.

Preporuka poslodavaca je da odjenete nešto plavo ili crno jer te dvije boje povezuju s karakteristikama timskog igrača koji je sposoban preuzeti vodstvo ako i kada je to potrebno.

Također, stručnjaci za zapošljavanje sivu boju povezuju s razvijenim logičkim razmišljanjem, bijelu s organiziranošću, smeđu s osobom na koju se mogu osloniti, a crvenu sa snažnom i samouvjerenom osobom.

Kombinaciju za razgovor treba itekako dobro promisliti pa to nije nešto što se preporučuje ostaviti za zadnji tren, kaže Marty Lundstorm, stručnjakinja za zapošljavanje žena.

- Ako tražite posao, moja je preporuka da na intervjuima nosite nešto što vam pristaje savršeno, u čemu se osjećate ugodno. No bitno je i provjeriti dress code kompanije u koju dolazite jer nije poželjno da previše odskačete – sugerira Marty Lundstorm.

Najbolje bi bilo da je ta vaša kombinacija u neutralnim nijansama tamno plave, sive, boje kože ili crne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:12