Širenje kapaciteta

Tajland zatvara plaže zbog previše turista, a ulaže 13 mlrd.$ kako bi ih privukao još više

U sljedećih deset godina broj turista na Tajlandu mogao bi skočiti za 60%, odnosno na 65 milijuna godišnje
Maya Bay na Tajlandu zatvorena je zbog prevelikog broja turista koji su oštetili okoliš popularne plaže
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Iako se već sada muči s prevelikim brojem turista, Tajland namjerava investirati 13 milijardi dolara u širenje kapaciteta svoje zrakoplovne luke te povezivanje većih terminala brzim željeznicama i tako privući još više posjetitelja. Preciznije, u sljedećih bi deset godina broj turista time mogao skočiti za visokih 60 posto, odnosno na nevjerojatnih 65 milijuna godišnje. Usporedbe radi, toliko broji populacija Ujedinjenog Kraljevstva, no kako piše Bloomberg, time Tajland zapravo pokušava svoj turizam učiniti održivijim.

Budući da tajlandskim zračnim lukama prođe puno više putnika nego što je to predviđeno, u planu je izgradnja dva nova terminala na bangkoškim aerodromima, kao i širenje još jednog u blizini resorta Pattaya, a na to će Tajland potrošiti otprilike 85 milijardi kuna. Time bi ukupni kapacitet tih zračnih luka u sljedećih pet godina narastao na otprilike 190 milijuna putnika godišnje, što je čak 110 milijuna više nego što je sada. No, poboljšanje prometne infrastrukture nije dovoljno za održivost turizma.

Turizam je, naime, glavni motor ekonomije Tajlanda koji se upravo zbog velikog broja posjetitelja ove godine može pohvaliti najjačom valutom na azijskom kontinentu. No, isti taj broj turista pokazao se kao problem za očuvanje ljepote kojom obiluje ta država. Primjerice, popularna plaža Maya Bay, koja je postala slavnom zahvaljujući filmu Žal s oskarovcem Leonardom DiCapriem, zatvorena je i takva će ostati dok se njen “ekosustav ne obnovi”.

- Broj turista prebrzo raste i naša zemlja to ne može izdržati. Moramo bolje upravljati turistima i destinacijama kako bi riješili probleme zakrčenosti zemlje i onečišćenja okoliša - ustvrdio je ekonomist Somprawin Manprasert.

Tajland, naravno, nije jedina država s problemom masovnog turizma. I susjedni Filipini i Indonezija imaju slične probleme, no turizam na Tajlandu donosi čak petinu prihoda u gospodarstvo. Stoga Vlada već nekoliko godina nastoji potaknuti putnike da posjete manje popularne dijelove države kako bi se smanjio pritisak na popularne Bangkok i otok Phuket, ali da se broj turista barem na trenutnim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:48