Pozitivne prognoze

Slovence očekuje dobra godina: Zaposlit će 5000 novih radnika, porast će i plaće

Slovenski BDP trebao bi u 2019. porasti za respektabilnih 3,7 posto
Pogon Gorenja u Velenju
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Unatoč očekivanom smanjenju stope rasta za 2019. u Sloveniji za ovu godinu najavljuju povećanje zaposlenosti, ali i realni rast plaća za oko 2,8 posto.

Prema najavama vladinog ureda za makroekonomske analize (UMAR), slovenski BDP trebao bi u 2019. godini porasti za 3,7 posto, piše u četvrtak ljubljansko "Delo". To je niže od visokih stopa rasta u zadnje dvije godine, ali i bolje prognoza rasta od 3,2 posto koju je dala Europska komisija.

Slovenski poslodavci najavljuju da bi ove bi godine mogli zaposliti oko pet tisuća novih radnika, čime će se smanjiti ionako rekordno niska nezaposlenost: na zavodima za zapošljavanje bilo je lani 78.500 ljudi, što je najmanje u zadnjih deset godina. Takva će situacija i privatni sektor koji ima kadrovske probleme, pa sve više angažira strane radnike, prisiliti na povećanje plaća, nakon što je nova vlada to osigurala za javni sektor, te povećala minimalno zajamčenu plaću.

Prema ocjeni UMAR-a, bruto plaće u Sloveniji ove će godine porasti nominalno za 4,9 posto , a realno za 2,8 posto jer se očekuje nešto veća inflacija i rast životnih troškova nego prošle godine.

Opći indeks blagostanja u Sloveniji u ovoj će se godini još nešto povećati, ali su najave za 2020. nešto riskantnije, kaže Bojan Ivanc, ekonomist u Gospodarskoj komori Slovenije (GZS).

Rizici su vezani na eventualno zaoštravanje protekcionističke politike u međunarodnoj trgovini regija izvan EU-a i posljedice Brexita iako Slovenija tri četvrtine izvoza, koji je bio glavni generator rasta u nekoliko zadnjih godina, ostvaruje u EU-u i eurozoni.

Moguća recesija u Sloveniji bi se reflektirala s odgodom i ove godine se ne bi osjetila, smatraju domaći ekonomisti.

Oni tvrde da zadnje ankete među domaćim poslodavcima ne pokazuju onoliki pad gospodarskog raspoloženja kakav se u zadnjem kvartalu lani primjećuje u većim europskim ekonomijama, pa zato i procjene o skoro dvostruko većoj stopi rasta BDP-a od prosjeka u eurozoni smatraju realnim.

No, neke analize govore da će se trend smanjenja optimizma pokazati i kod slovenskih poslodavaca u prvoj polovici ove godine, no više u proizvodnom nego u uslužnom sektoru, prenose slovenski mediji.

S druge strane, kako navode, očekivanja gospodarstvenika od nove vlade odnose se u prvom redu na stvaranje stabilnog poslovnog okruženja, na što su zadnjih godina zbog stalnih promjena imali više primjedaba, kao i na izjave novog premijera o povećanju korporativnih poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:49