Promjena radnih uvjeta

Radnici iz Istočne Europe masovno napuštaju Otok: 'Plaće doma rastu, još nas i vrijeđaju'

Dok u zemljama Europske unije prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec, u Velikoj Britaniji situacija je potpuno drukčija
Ilustracija
 Simon Dawson/File Photo / REUTERS

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek bilo viđeno kao zemlja koja ima sve pod kontrolom, sa sve je skorijim Brexitom ta percepcija pala u vodu. Kako piše The Guardian, dok u zemljama Europske unije prosječna plaća raste iz mjeseca u mjesec, u toj otočnoj državi situacija je potpuno drukčija.

Da je Britanija donedavno bila obožavana među ekonomskim migrantima dovoljno govori podatak da je nakon ulaska Poljske u EU broj Poljaka koji se preselio u UK porastao na gotovo milijun, a 2013. poljski je postao drugi najčešći jezik na Otoku. Migranti iz istočne Europe zapravo su izvukli Britaniju iz recesije 2008.

No, danas istočnoeuropski radnici više ne bježe u UK nego obrnuto. Samo lani tu je zemlju napustilo čak 76.000 nekoć ekonomskih migranata iz zemalja Unije, a očekuje se daljnji rast te brojke: - Otkad je krenula kampanja za izlazak Britanije iz EU, kćer su mi u školi počeli zvati kurvom, a meni su poručili da se gubim odavde. No, nije samo to razlog zbog čega razmišljam o povratku u domovinu. Ekonomska situacija u Poljskoj puno je bolja nego prije 12 godina kad sam otišao u UK. Cijene su porasle za 30 do 40 posto, ali plaće su rasle puno više, kazao je 51-godišnji inženjer u energetskom sektoru Maciej Artur, koji radi u Nottinghamu već duže od desetljeća.

I uistinu je tako, pokazuju istraživanja. Naime, plaća u Poljskoj od financijske je krize porasla oko 22 posto. Ostale su zemlje istočne Europe također zabilježile rast plaća, a u tome svakako dominira Latvija s rastom plaće u proteklih deset godina od gotovo 70 posto. Slijedi je Bugarska s 57 posto te Rumunjska s 24 posto. U Hrvatskoj plaće također rastu pa je tako u samo godinu dana, odnosno u 2018. u Lijepoj našoj prosječna plaća porasla za četiri posto u odnosu na 2017.

Ipak, treba imati na umu da plaće i životni standard općenito u većini istočne Europe i dalje kaskaju za prosjekom Europske unije. Čak i s ovolikim rastom, Poljska bi tek 2053. mogla doseći prosječnu plaću eurozone, 2059. britansku prosječnu plaću, a trebalo bi joj još gotovo 60 godina kako bi dosegla najveću prosječnu plaću u EU, onu njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:54