Korak naprijed ili?

Pao dogovor austrijske Vlade i poslodavaca kojim se liberalizira radno vrijeme

Nakon predloženih izmjena ostaje odredba o maksimalnom tjednom radnom vremenu od 60 sati
Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

Austrijanci će moći raditi 12 sati dnevno ili samo četiri dana u tjednu, ako tamošnji parlament izglasa predloženi dogovor Vlade i poslodavaca o liberalizaciji radnog vremena.

- Nalazimo se na prekretnici organizacije rada koja više ne može trpjeti krute zakonske regulative i treba slobodnije zakonsko okruženje – najavio je parlamentarnu raspravu o liberalizaciji radnog vremena Rene Tritscher iz austrijske poslovne konfederacije (WB) koja se zauzima za predložene izmjene pravila na tržištu rada. Riječ je udruzi koja usko surađuje s vladajućom Narodnom strankom (OVP) premijera Sebastiana Kurza.

I nakon predloženih izmjena, ostala bi odredba o maksimalnom tjednom radnom vremenu u Austriji od 60 sati. Ideja je, upozoravaju u WB-u, da se radno vrijeme bolje rasporedi.

- Ovo je win-win situacija. Kompanije će moći bolje i brže reagirati na promjene na tržištu poput rasta narudžbi. Zaposleni će moći bolje uskladiti profesionalne i privatne obveze, a država dobiva konkurentnije gospodarstvo – ističu u WB-u, pozivajući kompanije da se što više dogovaraju sa svojim radnicima o radnom vremenu, a manje primjenjuju krute zakonske odredbe.

Austrijska vlada je ovim povodom sindikatima jamčila da će radnici moći odbiti predloženo radno vrijeme ako nije usuglašeno s osnovnim zakonskim okvirom. Isto tako, prema vladinim uvjeravanjima, radnici će moći tražiti da se radni sati iznad uobičajene satnice pišu i plaćaju kao prekovremeni, te da se traži slobodan dan za prekovremeni rad.

Lider austrijskih socijaldemokrata (SPO) Christian Kern kritizirao je dogovor Vlade i poslodavaca o fleksibilnom radnom vremenu kao dio trulog kompromisa unutar vladajuće koalicije, a ne, smatra Kern, stvarnih potreba na tržištu rada. Socijaldemokrati poručuju da austrijski radnici rade puno, kvalitetno i predano, te da problem konkurentnosti nije na toj strani, a pogotovo ne u premalom broju radnih sati. U SPO-u skreću pozornost na probleme koje bi fleksibilizacija mogla prouzročiti radnicima koji na posao putuju i po nekoliko sati.

U WB-u odbacuju kritike socijaldemokrata tvrdnjom da liberalizacija radnog vremena ide za smanjenjem, a ne povećanjem radnog vremena. Cilj je, kažu austrijski poslodavci, da radni tjedan bude maksimalnih 40 radnih sati, odnosno da se radi manje a kvalitetnije. Oni upozoravaju da zakonska regulativa mora voditi računa o održivosti novih radnih mjesta, a ne gledati kratkoročna kretanja na tržištu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:56