Siroti bogataš

Neobična priča indijskog tajkuna: ima 20 milijardi dolara, ali ne može do njih doći

Njegovih 20 milijardi dolara zarobljeni su u dionicama najvećeg indijskog konglomerata Tata Grupe.
Cyrus Mistry
 Vivek Prakash / REUTERS

Jedan od najbogatijih Indijaca, tajkun Pallonji Mistry najnesretniji je milijarder na svijetu. Ne može doći do svojeg ogromnog bogatstva od 20 milijardi dolara jer su zarobljene u dionicama najvećeg indijskog konglomerata Tata Grupe, između ostalog, vlasnika tvrtke Tata Motors, najvećeg nacionalnog proizvođača automobila.

Problemi su počeli nakon što je Mistryjev sin Cyrus Mistry potjeran s funkcije predsjednika Tata Grupe koju je držao od 2011. godine, a obitelj Tata je 'zaplijenila' njegove dionice, koje čine 20 posto ukupnih dionica kompanije. Iako se već dvije godine Pallonji Mistry pokušava dočepati svojih dionica, obitelj Tata, vlasnici konglomerata vrijednog više od 100 milijardi dolara, u tome ga uporno sprječavaju.

Prošli je mjesec stariji Mistry pretrpio i novi udarac. Naime, Tata obitelj je uspjela isposlovati promjenu poslovnih pravila u svojoj tvrtki kojom ograničava sve svoje dioničare u slobodnoj prodaji udjela. Odluku je priznala i indijska Vlada, a to znači da Mistry, s udjelom od gotovo 20 posto u tvrtki, ne može prodati svoje dionice bez prethodnog odobrenja upravnog odbora Tata Grupe s kojima ratuje.

Neobičan odnos

No nije situacija oduvijek bila baš takva. Pozadina slučaja “bogatog siromaha” Mistryja postaje nešto jasnija kada se pogleda neobičan odnos između obitelji Mistry i Tata koji traje skoro pa stoljeće.

Udio koji Mistry danas drži u kompaniji Tata ostvario je još davne 1936. godine Mistryjev otac, Shapoorji Mistry. Shapoorji se bavio građevinom, a njegova građevinska tvrtka Shapoorji Pallonji stoji iza najznamenitijih građevina Mumbaija, poput Banke Indije i Taj Mahal Hotela. Kako je točno Shapoorji nagomilao taj udio nije poznato, ali pretpostavlja se da ga je otkupio od braća i sestara ondašnjeg predsjednika Tata Grupe, JRD Tata (Jehangir Ratanji Dadabhoy) kada se tvrtka još samo bavila čelikom. Dodatno, obitelj Tata poznata je i danas kao vrlo zatvorena zajednica i rijetko puštaju autsajdere u svoj biznis.

Mistryjev otac Shapoorji preminuo je sredinom 70-ih i cijeli udio u tvrtki Tata, gotovo 19 posto, prebacio na svoga sina Pallonjia Mistryja, rođenog 1929. godine. On je preuzeo i njegovu građevinsku tvrtku i odlučio da će popraviti kako privatne tako i financijske odnose s bogatom Tata dinastijom. Izrazito inteligentan, obrazovan (diplomirao na prestižnom Kraljevskom koledžu u Londonu) Mistryja opisuju kao povučenog čovjeka koji je privatno najviše uživao u dobrom viskiju i konjima. Oženio je Patsy Perin, Irkinju i preuzeo irsko državljanstvo. Ubrzo su mu rođena djeca, sin Cyrus i kći Aloo.

Dogovoreni brak

U to vrijeme funkciju predsjednika Tata Grupe od JRD-a preuzeo je Ratan Tata, a Mistry je shvatio da je pravi trenutak da zacementira vezu dvije obitelji. Dogovorio je brak između svoje kćeri Aloo i Ratanovog brata Noela Tata i time napokon postao dio obitelji. U međuvremenu jačala je i Mistryjeva tvrtka Shapoorji Pallonji koja je postala jedna od najjačih građevinskih tvrtki u Indiji. Pod svoje okrilje uzela građevinsku kompaniju Afcons, tvrtke za solarnu energiju SPCL i Sterling & Wilson, tvrtku za nekretnine SP Real Estate i lanac dućana Eureka Forbes, s kombiniranim godišnjim prometom od preko 4 milijarde dolara. Od tada pa do danas, piše Forbes, Mistry se “nikad se nije miješao u poslovanje tvrtke Tata, osporavao odluke ili tražio moć”.

Još i veću čast Mistry je doživio 2011. godine kada je predsjednikom Tata Grupe imenovan njegov sin Cyrus. Bilo je to prvi puta u gotovo 80 godina da je predsjedničku fotelju preuzeo netko izvan Tata obitelji. Međutim, idila nije trajala dugo. Nakon pet godina, upravni odbor Tata Grupe odlučio je Cyrusa iznenada razriješiti dužnosti predsjednika. Za tu odluku nisu pružili nikakvo objašnjenje, a to je ujedno i prvi puta u 150 godina dugoj tradiciji Tata Grupe da je predsjednik potjeran sa svoje funkcije. Što je zapravo razlog zle krvi između dvije možda i najbogatije indijske obitelji može se samo nagađati, no, piše Bloomberg, borba za milijarde još uvijek traje. Sudski epilog tek slijedi jer bi se slučaj uskoro mogao naći i na indijskom Visokom sudu, pišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:57