Vjetar u jedra

Izgradnjom dvaju kruzera, Brodosplit se našao među svjetskom elitom brodogradnje u 2019.

Za kompaniju iz Monaka Brodosplit je napravio najveći brod s križnim jedrima na svijetu
Ilustracija: Kruzer klase Polar Class 6
 Travepolia / Brodosplit

Rekordna 24 nova broda za krstarenje debitirat će 2019. godine, predstavljajući širok raspon, od megabrodova do desetak brodova za ekspediciju i luksuzna plovila, piše Slobodna Dalmacija.

Poznati američki portal cruiseindustrynews.com na svojim je stranicama upravo prezentirao nove kruzere koji će, prema dostupnim podacima iz cijelog svijeta, zaploviti ove godine. U tu svjetsku elitu ušla su i dva broda koja se završavaju u "Brodosplitu".

Kako piše Slobodna, splitsko brodogradilište za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaka izgradilo je najveći brod s križnim jedrima na svijetu. Ima čeličnu konstrukciju, a paluba je kompletno pokrivena tikovinom najviše kvalitete. Dug je 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona, imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6347 kvadratnih metara. Na jedrenjaku će moći boraviti 450 osoba, od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade.

Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktici, zbog čega je izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda. Brzina broda s jedrima će biti oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz prave vremenske uvjete i sposobnost posade. Ovaj brod ponos je hrvatske brodogradnje i prva gradnja jednog tako velikog putničkog jedrenjaka u povijesti splitskog škvera.

Do kraja ožujka trebalo bi biti postavljeno svih pet jarbola s križnim jedrima, od kojih je najviši 63 metra.

Istovremeno, za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions, "Brodosplit" gradi brod za krstarenja polarnim područjima i bit će prvi brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”. Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Brod "Hondius" prve će putnike za krstarenja polarnim područjima primiti u lipnju ove godine, a svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard, kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Gradnja putničkih brodova segment je u kojem hrvatska brodogradilišta mogu konkurirati, a ovim projektom i skorim početkom gradnje drugog broda dužine 128 metara za polarna krstarenja na Arktik i Antarktiku, ugovorenog s tvrtkom "Quark Expeditions" iz Seattlea u SAD-u, "Brodosplit" se definitivno pozicionirao u tržišnu nišu gradnje "Polar Expedition Cruise Vessels", čija je dužina od 100 do 150 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:39