Radnici iz dalekih krajeva

I na sjeveru fali radnika: U Međimurju rade Ukrajinci, Pakistanci, Sirijci, Nepalci...

Govori se i o dolasku Indijaca i Filipinaca koje nude agencije za posredovanje
Ilustracija, strani radnici
 Cheryl Ravelo / REUTERS

Do prije pet, šest godina nitko ne bi pomislio da će ga u restoranu u Prelogu posluživati Ukrajinci, da će u trnovečkim pogonima kožnatu galanteriju za automobile šivati i Pakistanci, Sirijci ili da će u varaždinskoj tvornici stolarije raditi Nepalci. Ali kako se iz Hrvatske odlijeva radna snaga, tako k nama sve češće pritječu stranci sa siromašnijih strana svijeta, piše emeđimurje.

Među prvima je strane radnike kod nas autobusima iz mađarske Nagykanizse počeo dovoziti Boxmark kod Varaždina, a danas u Varaždinskoj županiji rade radnici čak i iz više od 6100 kilometara udaljenog Nepala.

- Zaposlili smo 17 Nepalaca, a još trojicu čekamo. Svi govore engleski, a znaju i već dosta hrvatskog jer jako brzo uče, i to usput. Nekolicina ih je već imala iskustva s izradom stolarije, a ostali su naučili - kažu u varaždinskom Marlexu, koji zapošljava i strane radnike iz Bosne i Hercegovine.

Nepalci su, pri tome, do Hrvatske putovali 22 sata, a postupak ishođenja radne dozvole trajao je oko mjesec dana. Konobarima i kuharima iz Ukrajine trebalo je manje da stignu do hotela Panorama u Prelogu, a lani je radnike iz Ukrajine zaposlila i tvrtka Metal Product iz Brezničkog Huma. Na sjeveru Hrvatske, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, trenutačno tako radi više stotina stranaca, uglavnom u prerađivačkoj industriji. Traženi su šivači, metalci, vozači, električari...

Govori se i o dolasku Indijaca i Filipinaca koje, pak, nude agencije za posredovanje. Poslodavci s nestrpljenjem očekuju donošenje novog zakona o strancima, koji bi olakšati ulazak stranaca, ne samo radnika nego i studenata, a trenutno su tek djelomično zadovoljni. Radnika im treba i više nego što je uvoznih kvota, koje su nedavno i nešto povećane, a žale se i na dugotrajnu proceduru.

- Već pet godina zapošljavamo Mađare, dnevne migrante koje vozimo autobusima na posao iz pograničnih mjesta. Jako smo zadovoljni s njima, odlični su radnici, a kako su iz EU, ne spadaju ni u kakve kvote. Jednostavnija i jeftinija procedura uvoza radnika definitivno je prioritet. Zbog procedure neke smo radnike lani izgubili, a nije nam, recimo, došlo ni šezdesetak Ukrajinaca - kaže Marijan Batina, član uprave Boxmarka.

- Mi, naravno, najradije zapošljavamo domaće ljude, ali nemamo izbora. Po preporuci stranaca koji su radili kod nas, dovest ćemo i desetak Pakistanaca na probu, a planiramo i uvoz radnika s Filipina - kaže. U toj tvrtki zapošljavaju i nekoliko Sirijaca, ali dugoročno se, kaže Batina, manjak domaćih radnika neće moći nadomjestiti strancima.

- Konačno rješenje bit će robotizacija - otkriva Batina, koji na tri lokacije zapošljavaju oko 2500 radnika.

Ipak, budući da strani radnici do nedavno nisu bili baš česta pojava u Lijepoj našoj, mještani jednog naselja na sjeveru Hrvatske digli su frku i, misleći da se radi o ilegalnim migrantima, pozvali su policiju. No, na kraju se pokazalo da nije riječ o ilegalcima, nego o legalno zaposlenim strancima koje je angažirala lokalna tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:45