Kraj agonije

Bivši slovenski ministar Šešok preuzeo Remontno brodogradilište u Šibeniku

Nakon niza neuspješnih pokušaja agonija šibenskog brodogradilišta NCP se približava kraju
Dušan Šešok u krugu
 / CROPIX

Nakon niza neuspješnih pokušaja od ulaska strateških partnera, preko fondova, otkupa potraživanja Jadranske banke, agonija šibenskog brodogradilišta NCP se približava kraju. Sada je potvrđeno da mu vlasnik postaje slovenski poduzetnik Dušan Šešok, nekadašnji ministar financija u Petrerlovoj Vladi te ministar graditeljstva i industrije u vladi Janeza Drnovšeka.

Prijenos koncesije

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. siječnja 2019. donijela je odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru luke posebne namjene u Šibeniku s dosadašnjeg koncesionara NCP – Remontno brodogradilište Šibenik na novog koncesionara Iskra brodogradilište 1, tvrtku koja je registrirana za gradnju i popravak brodova, sa sjedištem u Šibeniku. To je i posljednji korak u dovršetku procesa koji traje od jeseni ove godine. Nakon provedene detaljnije pravne, financijske i tehničke analize Iskra je u listopadu 2018. godine sklopila ugovor o otkupu potraživanja koje je SPV za sanaciju , imao prema grupaciji NCP te tako tome stekla prava na sve zaloge i hipoteke izdane od strane dužnika i sudužnika uključujući i zalog na koncesiji na pomorskom dobru.

Nakon odluke Vlade RH Iskra brodogradilište 1, sklopit će novi ugovor o koncesiji te jamčiti pravodobno plaćanje naknade po istim uvjetima kako je regulirano u postojećem koncesijskom ugovoru.

Nastavak proizvodnje

Novi koncesionar preuzet će svu imovinu NCP Remontnog brodogradilišta u stečaju koja je bitna za poslovanje te preuzeti sve proizvodne radnike trenutačno zaposlene u društvu NCP Grupa, koje je za vrijeme stečaja operativno obavljalo brodograđevnu i remontnu djelatnost na koncesijskom području, kako bi se ostvario kontinuitet u poslovanju te izvršio transfer poslovanja na novog koncesionara.

„U Šibeniku smo prepoznali brodogradilište NCP kao potencijal za investiciju, koje unatoč svim poteškoćama i krizi u brodogradnji posluje operativno pozitivno i bez državnih subvencija, ali koje je zbog visoke razine zaduženosti i investicija u neoperativnu imovinu završilo u stečaju te mu je prijetilo gašenje proizvodnje i nepovratni gubitak radnih mjesta.“, izjavio je Dušan Šešok.

Šešok je kazao kako je cilj nastaviti i dovršiti sve započete poslove koji su ugovoreni od strane NCP-a te dodatno razvijati brodograđevnu i remontnu djelatnost, uvoditi nove tehnologije pri tome primjenjujući najbolja iskustva industrijskog managementa, koja, kako kaže, ima iz postojećeg poslovanja.

„Provest će se plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojačati prodajne aktivnosti, proširiti poslovanje, pri čemu očekujemo rast aktivnosti i prihoda od osnove djelatnosti te procjenjujemo da će se broj zaposlenih u budućnosti i povećati. Zbog starosti opreme i lošeg tehničkog stanja objekata procjenjujemo da su potrebna značajna ulaganja te namjeravamo uložiti dodatna sredstva u modernizaciju, poboljšanje infrastrukture te korištenje najviših standarda zaštite okoliša. Naime, prosječna starost opreme, strojeva i alata je oko 40 godina te je pri kraju eksploatacijskog razdoblja. Nakon preuzimanja koncesije izradit ćemo detaljan i dugoročan plan ulaganja u tehnološku obnovu te ga prezentirati Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture na suglasnost“, izjavio je Dušan Šešok.

Šešok je izjavio kako će posebnu pažnju posvetiti ulaganjima u istraživanje i razvoj radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, te će pri tome koristiti sredstava EU fondova.

„Kao novi vlasnik želimo se pozicionirati kao dugoročan strateški investitor te kreirati korektan odnos prema zaposlenima, poslovnim partnerima, gradu Šibeniku i Republici Hrvatskoj. Želimo uspostaviti suradnju s fakultetima tehničke sruke, kako u gradu Šibeniku tako i u cijeloj Hrvatskoj, kako bismo zapošljavali mlade visokoobrazovane osobe i motivirali ih da umjesto odlaska u inozemstvo ostanu raditi u uspješnoj domaćoj kompaniji.“, kazao je Šešok.

Direktor NCP Grupe Roko Vuletić kazao je da je zadovoljan odabirom investitora koji će nastaviti poslove remonta i izgradnje brodova. „Radi se o respektabilnoj tvrtki i ovo je već drugo važno ulaganje slovenskih proizvodnih tvrtki na šibenskom području. Važno je i to što je tvrtka isto kao i NCP izvozno orijentirana. Zadovoljan sam pogotovo njihovom namjerom o zadržavanju i širenju proizvodnje koju će podignuti na viši nivo. Smatram da nam dolaze puno bolji dani“, kazao je Vuletić.

Iskra je vodeći regionalni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja

Iskra brodogradilište 1 iz Šibenika, novoosnovano je trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu dioničkog društva Iskra koje ima sjedište u Ljubljani. Grupa Iskra, vodeći je regionalni globalno prisutan ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda, s dugogodišnjom tradicijom. Najveća je slovenska kompanija koja se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike.

Njezin asortiman su proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge s područja galvaniziranja te upravljanje i održavanje objekata.

Grupa Iskra koja je u vlasništvu je obitelji Šešok danas zapošljava više od 1200 radnika , a temeljni kapital je veći od 28 milijuna eura. Prihod Grupe Iskra u 2017. godini iznosio je oko 83 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12